Nagyot javult a British American Tobacco (BAT) első féléves teljesítménye: a világ vezető dohányipari vállalata 61,4 százalékkal, 5,9 milliárd fontra bővülő üzemi eredményről és 4,4 százalékkal, 13,4 milliárd fontra növekvő bevételről adott számot. Ebben nagy szerepe volt az új generációs dohánytermékei iránt megnövekedett keresletnek is, melyek mára a BAT bevételének 16 százalékáért felelnek.

Fotó: BAT

A vállalat új generációs dohánytermékekből származó bevétele 26,6 százalékkal, 1,65 milliárd fontra nőtt, miközben a cég üzemi marzsa 1560 bázisponttal bővülve 44,2 százalékra módosult.

A vállalat igazított egy részvényre jutó eredménye éves szinten 118 százalékkal, 176 pennyre ugrott.

Történelmi mélységeket is megjárt idén a BAT árfolyama

Az elemzők rámutatnak: az új generációs dohánytermékek piacának felülteljesítésén túl a BAT eredményeit az újrainduló nemzetközi turizmus által megtámogatott vámmentes kereslet felpörgése és a vállalat által meglépett áremelések egyaránt pozitívan befolyásolták. 

A vállalat vezérigazgatója, Tadeu Marroco kiemelte: a magas inflációs környezet és a lassuló globális egyaránt megnehezítik mind a fogyasztók, mind a termelők életét, így a BAT rendületlen növekedésére joggal lehetnek büszkék a cég alkalmazottai.

Életjeleket mutat a BAT-részvény, érdemes lehet venni

A British American Tobacco árazása történelmi mélységből próbál felpattanni, és emellett nagyon szép osztalékot is kínál a befektetőknek.

Marroco hozzátette: az új generációs dohánytermékektől azt várják, hogy a továbbiakban egyre növekvő mértékben járulnak majd hozzá pozitívan a vállalat eredményeihez.