Nem túl ESG és már nem is trendi egy dohányipari sztori, a British American Tobacco (BAT) részvényeiben mégis lehet fantázia a jelenlegi szinteken. A vállalat árazása történelmi mélységből próbál felpattanni, és emellett nagyon szép osztalékot is kínál a befektetőknek.

Szűk egy hónap oldalazó mozgást követően ismét erőre kaphat a BAT. A vállalat papírja a piac által nagyon várt részvény-visszavásárlási program bejelentését követően, 2021 vége óta nagyon erős volt a részvénypiacon. A magasabb kamatoknak és az esetleges refinanszírozási igénynek köszönhetően azonban a vállalat vezetése idén tavasszal jobbnak látta, ha a programot felfüggeszti, ez pedig azóta a cég vesszőfutásához vezetett.

Fotó: Isabel Infantes / AFP

A szenvedése fundamentális okokra is visszavezethető, mivel a füstölgő dohány piaca szűkül, 

miközben az új kategóriás termékek piacán a BAT részesedése nem tud növekedni a várakozásoknak megfelelő mértékben a meglévő versenytársak és új belépők felől érkező nagy termékpaletta miatt.

A vállalat értékeltsége történelmi mélypontra esett az elmúlt hónapban, hiszen alig 6,7-es 12 havi előretekintő P/E szorzón forog. Ez extrém alacsony, s bár az Imperial Brands még nála is olcsóbb cégnek számít ezt a szorzót figyelembe véve, a historikus prémium a szektortárshoz képest erősen beszűkült az elmúlt időben. Ezzel ellentétben a Philip Morris és az Altria is jóval magasabb árazáson forog a BAT-hoz képest.

 

Osztalékhozam szempontjából a klasszikus nagy dohányipari cégek közül a British American Tobacco részvényei forognak a legvonzóbb szinten. 

A részvény jelenleg nagyjából 9,4 százalékos éves kifizetést kínál, igaz, az kifizetése negyedévente történik meg. Július 12-ig kell megvásárolni a papírt a következő negyedéves osztalékhoz, a mértéke pedig 57,72 penny.

Hosszabb távon a legnagyobb kockázat az iparágra jellemző szabályozói és jogi környezet, valamint a dohányipari termékek piacának zsugorodása. Emellett a viszonylag nagy, 2,6-es nettó adósság/EBITDA eladósodottság is nyugtalaníthatja a befektetőket az emelkedő kamatkörnyezet miatt, noha a tartozás jelentős része fix kamatozású kötvényekből áll.