Nyolc százalékot zuhant pénteken a stockholmi tőzsdén jegyzett svéd ingatlanüzemeltető csoport, az SBB részvényárfolyama, miután a társaság tetemes negyedéves veszteségről számolt be, és bejelentette, mérlegének megerősítése érdekében tárgyalásokat kezdett a kötvényeseivel.

Stockholm,,Sweden,-,July,19,,2022:,A,Wall,Sign,For
Fogy a levegő a svéd ingatlanos csoport körül. Fotó: Shutterstock

A kötvénybefektetők között olyan meghatározó pénzügyi vállalatok szerepelnek, mint a BlackRock, a Man Group vagy a Carmignac Gestion. Az SBB nem árult el részleteket a hitelezőkkel zajló tárgyalásokról.

Az ingatlanportfóliójában iskolákat és kórházakat is tartó társaság 11,1 milliárd korona – 1,09 milliárd dollár – adózás előtti veszteséget szenvedett el a második negyedévben, a mínusz mintegy bő négyszeresére ugrott az egy évvel korábbihoz képest.

Az eredményt egy jókora, hatmilliárd korona összegű értékleírás is rontotta az ingatlanok értékvesztése miatt. Az emelkedő kamatkörnyezet egyre nagyobb kihívást jelent az SBB-nek, amely még az olcsó pénz időszakában vett fel nyolcmilliárd dollárra rúgó kölcsönt. A tetemes hitelállomány azonban a magas kamatok és az ingatlanértékeltségek csökkenése mellett mostanra fenntarthatatlanná vált.

A vállalatnak a következő három évben 1,6 milliárd dollárnyi kötvénye jár le, ezért versenyt fut az idővel, hogy ingatlanjaira vevőt találjon, és friss tőkét szerezzen. A vállalat csütörtökön ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy szándéknyilatkozatot írt alá több ingatlanjának értékesítéséről a meglévő bérlőknek összesen hárommilliárd korona (293 millió dollár) értékben.

Az SBB a likviditásának javítása érdekében több lépést is tett, ezek között vizsgálja leányvállalatainak tőzsdére vitelét is.

Az ingatlanos vállalat helyzete májusban fordult még rosszabbra, amikor az S&P Global bóvliszintre minősítette le a kötvényeit, erre reagálva a tervezett likviditásbővítő részvénykibocsátást és az osztalékfizetést is kénytelen volt felfüggeszteni, és még a cégalapító Ilija Batljan vezérigazgatót is menesztette.

 

A részvényárfolyam a pénteki zuhanással együtt idén már 68 százalékos mélyben jár, a 2021-ben elért árfolyamcsúcs óta tizedére zsugorodott az SBB piaci értéke.