Az AstraZeneca hétfőn reggel közzétette a Daiichi Sankyóval közösen fejlesztett datopotamab deruxtecan hatóanyagú gyógyszere harmadik vizsgálati fázisának első eredményeit. A fázis 3-ban nagy számú betegek csoportján vizsgálják a készítmény biztonságosságát, mellékhatásait és hatásosságát, amiket összehasonlítanak más, már engedélyezett gyógyszerekkel. A cég ebben az esetben olyan betegeknek adott a kísérleti szerből, akik előrehaladott, nem kissejtes tüdőrákban szenvedtek. A rák annak a fajtájában, ami a leggyakoribb a nők és nem dohányzók körében. A kutatók a fázis végén arra jutottak, hogy a 

gyógyszer hosszabb ideig szinten tartja vissza a betegség súlyosbodását, mint a jelenlegi bevett kezelés, a docetaxel nevű kemoterápiás készítmény.

Pharmaceutical company Astrazeneca moves into new headquarters
Jól teljesített az AstraZeneca új rákgyógyszere a nagy mintájú vizsgálatán, ám a befektető mégis csalódottak.
Fotó: AFP

A gyógyszer az antitest-gyógyszerkonjugátumok (ADC) néven ismert kategóriába tartozik. Ez a kemoterápia célzottabbá tételének új módja, amiben az antitestek megkeresik a tumorsejteket, kapcsolódnak a TROP2 nevű fehérjeikhez, majd az egészet kemoterápiás módon elpusztítják. A módszert immunterápiákban alkalmazzák és mindamellett, hogy hatékonyabb, kevesebb mellékhatással jár. Susan Galbraith, az AstraZeneca onkológiai kutatásért és fejlesztésért felelős alelnöke szerint az eredmények meggyőző bizonyítékok arra, hogy az antitest-gyógyszerkonjugátum szerepet játszhat a tüdőrákos betegek kezelésében.

A befektetők nagy várakozásokkal tekintettek a klinikai vizsgálat eredményére. Azt remélték, hogy a gyógyszer olyan hatásos lesz, mint az AstraZeneca egy másik készítménye, az Enhertu. 

A részvényeseket azonban aggasztja, hogy a gyógyszergyártó cég az eredményeket nem nyilvánította „klinikailag jelentősnek” 

a sajtóközleményében a Barclays és a Credit Suisse elemzői szerint. Az angol–svéd gyógyszergyártó azzal érvelt, hogy a klinikai jelentőség egy „szubjektív értékelés”, valamint az eredmények értelmezéséhez további elemzésekre van szükség – írta meg a Financial Times.

A Barclays elemzői szerint a befektetőket nyugtalaníthatja, hogy egyes betegeknél mellékhatásként tüdőhegesedés lépett fel, amiben meg is haltak. Az AstraZeneca szerint ez a mellékhatás a legtöbb esetben pont annyira volt „alacsony fokú”, mint a korábbi vizsgálatokban. 

A gyógyszergyártó arról nem adott tájékoztatást, hogy a készítmény meghosszabbította-e a vizsgált alanyok életét, ezt továbbra is vizsgálják. A cég a részletes eredményeket egy zártkörű orvosi konferencián ismerteti.

A Barclays elemzői szerint a vizsgálat hiába zárult pozitív eredménnyel, addig, amíg az AstraZeneca nem közöl további részleteket arról, nem biztos, hogy az emberek ezt a készítményt választanák a gyógyulásukhoz – jelentette a Reuters

Az AstraZeneca részvények árfolyama hétfő délután fél háromig 6,8 százalékkal csökkentek a bejelentés után, és három hónapos mélypontra estek.

 

Az AstraZeneca árfolyama 1 éves
 

Halálesetek Covid-oltás miatt: 50-60 millió forintnak megfelelő kártérítéseket is kifizettek

Évekig elhúzódhat, amíg a koronavírus elleni oltásokkal összefüggésbe hozott rendkívül ritka halálesetek után megindulnak a kártérítések. Az örökösök – forintban – 50-60 milliós összeget kaptak.