A gyenge kínai rányomhatja a bélyegét a jelenleg zajló negyedéves gyorsjelentési szezonra, mivel a világ második legnagyobb gazdaságának leginkább kitett cégek eredményét, köztük az Apple-ét és más nagy nyugati technológiai vállalatokét, csipgyártókét és luxuscikkgyártókét, gyengítheti a vártnál lassabb ázsiai bővülés – írja friss elemzésében a Reuters.

A legértékesebb amerikai vállalatnak is fejtörést okozhat a kínai gazdaság megtorpanása. Fotó: AFP

Az elemzők már eleve éles visszaesésre számítanak az amerikai nagyvállalatoktól a makacsul magas és a visszaeső fogyasztás miatt. A Kínában jelentős tevékenységet kifejtő tengerentúli és európai cégeket még a kínai gazdasági növekedés lassulása is sújthatja.

Ez baljós előjel lehet a piacoknak is, a gyenge kínai makroadatok mellett a meghatározó helyi részvényindex, a Shanghai Composite mindössze 2,6 százalékot tudott erősödni idén, miközben amerikai megfelelője, az S&P 500 már 18 százalékot ralizott.

A zéró-Covid-politikát követő gazdasági újranyitás gyakorlatilag minden mérőszám alapján csalódást keltett Kínában, és az ország tétovázása a fogyasztás ösztönzésével kapcsolatban rányomja a bélyegét a befektetői hangulatra is

– mondta a hírügynökségnek Ross Mayfield, a Baird stratégája. Az elemző szerint ennek tovagyűrűző hatása lesz az országtól függő európai és amerikai vállalatokra is.

Ezt alátámasztani látszanak az első, már közzétett negyedéves vállalati beszámolók is. Az ABB svájci gépipari konszern csütörtökön kínai megrendeléseinek 9 százalékos visszaeséséről számolt be az április és június közötti időszakban. A luxuscikkeket forgalmazó, Cartier-tulajdonos Richemont pedig a hét elején közölte, hogy a várakozásokat alulmúló értékesítést ért el Ázsiában.

Az idei fogyasztói kilátásokat az is rontja, hogy júniusban új csúcsot jelentő 21 százalékra emelkedett a a kínai fiatalok körében, mindez a nagyobb értékű vásárlások további visszaesését hozhatja.

Nem fenékig tejfel a Tesla élete sem, amely ugyan minden eddiginél több, 247,2 ezer Kínában gyártott autót adott el a második negyedévben, de eközben egyre élesebb versennyel szembesül a helyi gyártókkal, a Nióval és az Xpenggel folytatott árháborúja miatt.

Izgalmas napok előtt a befektetők

Jövő hét elején kiderül az is, hogy a nyugati félvezetőgyártókat hogyan érinti a kínai csipkereslet változása. Hétfőn az NXP Semiconductors, egy nappal később a Texas Instruments fedi fel lapjait, a holland cég tavalyi forgalmának 36 százalékát, az amerikainak pedig több mint felét adták a kínai megrendelések. A Refinitiv elemzői konszenzusa szerint az NXP 3,2 százalékos, a dallasi központú szektortársa pedig 16 százalékos bevételcsökkenésről jelenthet, az utóbbi esetében ez 2009 óta a legnagyobb visszaesés lenne.

Az Apple és a Samsung okostelefonjaiban is használt Gorilla Glasst gyártó Corning bő ötödével zsugorodó eredményt tehet le az asztalra, ugyancsak a következő héten. A speciális üvegeket gyártó vállalat 2022-es összforgalmának 30 százaléka származott Kínából, az idei első negyedév gyenge teljesítményét pedig a recessziós szintű kereslettel indokolta.

Relatív árfolyamváltozások 2023-tól
S&P 500
Shanghai Composite
 

A világ legértékesebb vállalata, az Apple az idei első három hónapban közel 3 százalékkal csökkenő kínai eladásokat regisztrált. Az elemzők szerint a június végén zárult második negyedévben 1,7 százalékkal apadhatott az összforgalom, ami két év óta a legjelentősebb csökkenés lehet.

Jonathan Golub, a Credit Suisse vezető amerikai részvénystratégája szerint az amerikai növekedést is akadályozó kínai gazdasági gyengeség a részvénypiaci hozamokat is korlátozhatja.

A Kínában működő amerikai vállalatoknak mindezek mellett a Washington és Peking közötti kereskedelmi vitákat övező bizonytalansággal is szembe kell nézniük, különösen a félvezetők területén. A csipgyártók dolgát az Egyesült Államok által októberben bevezetett, a kínai csipipart korlátozó szabályrendszer is nehezíti. A legtöbb nyugati félvezetőgyártó termelési bázisa ugyanis Kínában van, ezek hazatelepítése költségeik emelkedésével, és ezzel egyidejűleg árréseik további zsugorodásával járna.