A Taiwan Semiconductor (TSMC), a világ legfejlettebb csipjeinek vezető gyártója arról számolt be, hogy a negyedéves árbevétele 10 százalékkal, 480,84 milliárd tajvani dollárra (15,68 milliárd amerikai dollár) csökkent éves összevetésben. Profitja eközben 23,3 százalékkal, 181,8 milliárd tajvani dollárra esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. A részvényárfolyam enyhe, közel félszázalékos eséssel reagált. A papír az idén eddig közel 28 százalékkal drágult.

2023 World Semiconductor Congress Held in Nanjing
Fotó: AFP

A második negyedéves árbevétel és profit meghaladta a piaci várakozásokat.

Az elemzői konszenzus  478,83 milliárd tajvani dollár bevételi és 172,55 milliárd tajvani dollár profitvárakozás volt. A TSMC a profit zsugorodását azzal magyarázta, hogy a világjárvány vége óta zuhan a fogyasztói elektronikai cikkek globális kereslete. Emellett 

a cég a makrogazdasági ellenszéllel is küzd, a magas visszafogja a fogyasztói kiadásokat.

A TSMC által gyártott fejlett csipeket építik többi között a legújabb iPhone, iPad és Mac készülékekbe. A laptopok és okostelefonok iránti globális kereslet a Covid–19-zárlatok idején megugrott, ezért az okostelefonok és PC-k gyártói csipkészleteket halmoztak fel, most a vállalatok ezen készletek leépítésével vannak elfoglalva. A TSMC legnagyobb ügyfele az Apple, ráadásul korábban az eladások meredek zuhanásáról számolt be.  

A CNBC azonban a Canalys Data Insights szolgáltató kedden közzétett gyorsjelentését idézi, mondván, bár az okostelefonok globális piaca 11 százalékkal zsugorodott a második negyedévben év per év alapon, de 

vannak jelek, amelyek az okostelefonok piacának fellendülésére utalnak. 

Ahogy Le Xuan Chiew, a Canalys elemzője fogalmazott: 

az okostelefonok piaca a fellendülés korai jeleit mutatja, hat egymást követő negyedéves csökkenés után, a készletek tisztulnak, mivel az okostelefon-gyártók prioritásként kezelték a régi modellek készletének csökkentését, hogy helyet adjanak az új bevezetéseknek.