Mérséklődő energiaárak mellett is várakozáson felüli, rekordnyereséget termelt az első negyedévben a Shell az erős üzemanyag- és LNG-kereskedelmi tevékenységének köszönhetően.

2022.12.07.Tankolás illusztrációFotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság
2022.12.07.

Tankolás illusztráció

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A brit olajipari nagyvállalat 9,65 milliárd dollár adózott nyereséget könyvelt el január és március között, 450 millióval többet, mint egy évvel ezelőtt. 

Ez újabb első háromhavi rekordot jelent a társaság életében a tavalyi 9,1 milliárd után. Ez a szám az elemzőket is meglepte, akik nyolcmilliárdos eredményre számítottak.

A földgáz árának csökkenése rányomta a bélyegét a Shell integrált gázüzletágának eredményére, amely közel az ötödével, 4,9 milliárd dollárra esett. Ezt viszont nagyjából ellensúlyozta a vegyipari és finomított termékszegmens erős hozzájárulása, amely 140 százalékkal, 1,8 milliárdra szökött. A világ első számú cseppfolyósföldgáz (LNG)-kereskedőjének számító társaság LNG-termelése ugyanakkor nőtt az év elején az ausztrál partoknál üzemelő Prelude-platform bővülő teljesítményén keresztül.

A vállalat erős eredményeket és robusztus működési teljesítményt ért el a folyamatos volatilitás mellett

 – mondta a jelentés kapcsán Wael Sawan vezérigazgató.

A vezetőség nem változtatott a negyedéves mértékén, a befektetők most is 28,75 centes kifizetésre számíthatnak részvényenként. A közvetlen részvényesi juttatást egy négymilliárd dollár keretösszegű sajátrészvény-visszavásárlási program egészíti ki a következő három hónapban. A Shell az elmúlt egy évben 19 milliárd dollárért vette a saját részvényeit, kétszer többet fordítva erre, mint a pandémia előtti, 2019-es esztendőben. Tőkeberuházásokra változatlanul 23–27 milliárd dollárt tervez elkölteni a társaság.

A Shell kiemelkedő év eleji teljesítménye illeszkedik a korábban jelentő szektortársakéhoz, az előző héten a két amerikai olajgigász, a Chevron és az Exxon is várakozáson felüli teljesítményről adott számot, a francia TotalEnergies szintén erős eredményszámokat közölt. Tegnap pedig a brit BP jelentett ötödével megugró nyereséget, dacolva az alacsonyabb olajárakkal.

A Shell árfolyama 2022-től

A Shellhez hasonlóan várakozáson felüli negyedéves eredményt közölt ma reggel az Equinor is. A norvég olaj- és gázipari vállalat EBITDA-ja a harmadával, 12 milliárd dollárra esett, ám ezzel együtt jócskán meghaladta a 11,2 milliárdos előzetes szakértői becsléseket. Egyértelműnek tűnik tehát, hogy a szektor továbbra is profitál az energiahordozók iránti magas keresletből és a piaci árak ingadozásából.

A Shell részvényei 2,7 százalékot drágultak az újabb csúcseredmény hírére a londoni tőzsdén, a papír ezzel magasan felülteljesítő csütörtök délelőtt.