Az urán piaca még mindig túlfűtött, a jól szállítható triurán-oktoxid (U3O8) azonnali ára idén eddig 18 százalékot emelkedett, míg a világ egyik legnagyobb uránbányász vállalata, a kanadai Cameco részvényei 29 százalékot raliztak. Egy tőzsdén kereskedett alap, a Sprott Physical Uranium Trust, amely fizikai uránt birtokol, 8 százalékot kapaszkodott, míg a Global X Uranium ETF 6 százalékkal került feljebb. Ezt összevetve a nyersolaj 15 százalékos és a földgáz 33 százalékos áresésével, az urán elképesztően jól teljesít. Joggal veti a Wall Street Journal, hogy menedékeszközzé vált. 
 

Quarry,Mining,,Work,Of,The,Excavator,And,Dump,Trucks,,PhotoQuarry mining, work of the excavator and dump trucks, photo from the air
Fotó: Shutterstock

Amíg a fosszilis energiahordozók árazása szoros kapcsolatban áll a makrogazdasági mutatókkal, addig az urán árfolyama gyakorlatilag független attól, hogy a éppen emelkedik vagy csökken - hangsúlyozta Arthur Hyde, az atomenergiára fókuszáló  Segra Capital Management portfóliómenedzsere. Hozzátéve: 

az urán iránti kereslet általában stabil, mert az atomerőművek úgynevezett alaperőművek,

 amelyek éjjel-nappal működnek, hogy kielégítsék a minimális villamosenergia-igényt. Emiatt az urán kereslete gyakorlatilag árrugalmatlan.

Az urán azonnali ára most fontonként 56 dollár körül mozog, s a Nukleáris Világszövetség becslése szerint az urán árának fontonként 100 dollár fölé kellene emelkednie, és hosszabb ideig ott kéne ragadnia, hogy jelentős hatást gyakoroljon az atomerőművek működési költségeire. Iparági elemzők eltérő becsléseket adnak az urán árazására. Míg a BofA Global Research elemzői szerint, 

az urán spot ára 2025 végére elérheti a 75 dollárt,

 mások csupán 60 dollárt prognosztizálnak.

 

Bár Oroszországot az ukrajnai háború miatt széles körben sújtják szankciók,

 az orosz urán szállítások nem esnek tilalom alá. 

Persze, a háború érezteti a hatását. Az urán dúsításának költsége megduplázódott az orosz-ukrán háború kitörése óta.  Oroszországban nem bányásznak sok uránt, de a globális dúsító kapacitás 50 százalékát az oroszok birtokolják, a BofA Global Research szerint. Az Egyesült Államok atomiparának orosz kitettsége 14 százalékos, az Európai Unióé pedig 20 százalékos. 

Kínálati oldalon a BofA Securities előrejelzése szerint, 

2035-re 60 millió font triurán-oktoxid hiány várható,

 ami nagyjából megegyezik a világ legnagyobb termelője, Kazahsztán éves termelésével. Mivel az új uránbányák és dúsító létesítmények építése 10-15 évig is eltarthat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint, ezért a piaci egyensúly közép távon valószínűtlen. így az urán hosszabb távon is menedékeszköznek tekinthető.