Látványosan visszaesett a Morgan Stanley második negyedéves nyeresége: a befektetési bank profitja éves viszonylatban 18 százalékkal, 2,2 milliárd dollárra csökkent, az egy részvényre jutó eredmény pedig 1,24 dollárra szűkült a tavalyi második negyedévben elért 1,39 dolláros szintről. A nagybank nyeresége annak ellenére csökkent, hogy bevétele a negyedév során 13,13-ról 13,46 milliárd dollárra nőtt, az eredményt azonban a 8 százalékkal 10,5 milliárd dollárra ugró kiadások alaposan megtépázták.

A view of the Morgan Stanley's headquarters in New York, June 1, 2012. Morgan Stanley told Citigroup Inc .it plans to acquire an additional 14 percent stake in their Morgan Stanley Smith Barney brokerage joint venture, a long-awaited step that will bring the securities firm closer to full ownership of the business.  AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo by Emmanuel DUNAND / AFP)
Az elemzői várakozásoknál jobban, de a tavalyi eredményeknél rosszabbul sikerült a Morgan Stanley második negyedéve.
Fotó: Emmanuel Dunand / AFP

A nyereség visszaesésében a 308 millió dollárra rúgó végkielégítés-kifizetéseken túl nagy szerepet töltött be a fúziós és felvásárlási (M&A) piac gyengélkedése is: a globális befektetési banki tevékenység ugyanis 36 százalékkal esett vissza a tavalyi év azonos időszakához képest, így a szegmensből a Morgan Stanley csupán 1,16 milliárd dollárnyi bevételre tett szert – ez is javulás ugyanakkor az első negyedéves adatokhoz képest, így az elemzők szemében pozitív üzeneteket hordoz.

Harmadával csökkent a befektetési bankárok fizetése az év első felében

Évtizedes mélypontra került a befektetési bankárok fizetése az Egyesült Államokban a fúziós és felvásárlási (M&A)-piac gyengélkedése okozta vállalati bevételcsökkenés nyomán. A globális M&A-piac aktivitása az év első felében 38 százalékkal, 1,3 ezermilliárd dollárra szűkült éves összehasonlításban, ami a pandémia kitörése óta mért legrosszabb évkezdés a szegmens számára.

A vállalat vezérigazgatója, James Gorman szerint a második negyedév  kihívásokkal teli piaci környezetet tartogatott számukra, amely ugyan makrogazdasági bizonytalanságokkal és visszafogott ügyfélaktivitással kezdődött, de azoknál sokkal pozitívabb felhangokkal végződött.

A Morgan Stanley árfolyama 2023-tól
Év eleji szintjét környékezi a Morgan Stanley árfolyama

A befektetési bank vagyonkezelési üzletágának bevétele a megnövekedett kamatbevétel nyomán 16 százalékkal, rekordot jelentő 6,6 milliárd dollárra ugrott.

A Morgan Stanley eredményei az éves viszonylatban mutatott visszaesés ellenére felülmúlták a szakértői várakozásokat: az egy részvényre jutó eredmény (EPS) 7,3 százalékkal, míg a bevétel 2,8 százalékkal volt jobb a Refinitiv elemzői konszenzusában szereplő adatnál.

A vállalat a negyedév során 12 millió darab saját részvényt vásárolt vissza egymilliárd dollár értékben, illetve elfogadott egy több éven átívelő, 20 milliárd dolláros keretösszegű további részvény-visszavásárlási stratégiát is.