Évtizedes mélypontra került a befektetési bankárok fizetése az Egyesült Államokban a fúziós és felvásárlási (M&A)-piac gyengélkedése okozta vállalati bevételcsökkenés nyomán.

Houston,,Texas,,Usa,-,February,27,,2022:,Jpmorgan,Chase,Co.’s
Fotó: Shutterstock

A globális M&A-piac aktivitása az év első felében 38 százalékkal, 1,3 ezer milliárd dollárra szűkült éves összehasonlításban, ami a pandémia kitörése óta mért legrosszabb évkezdés a szegmens számára. 

Ez a drasztikus visszaesés pedig látványosan megjelent a szektorban dolgozó befektetési bankárok tanácsadói díjaiban is: a teljesített fúziókért és felvásárlásokért kifizetett összegek 35 százalékkal csappantak meg, 12,8 milliárd dollárra csökkentve ezzel a szakemberek kompenzációját, 

amire 2014 óta nem volt példa.

Az M&A-piac aktivitásának visszaesése mögött az Amerika és Kína közti megnövekedett geopolitikai feszültségeket, a bankárok megugró díjszabását és a hatóságok megszokottnál erőteljeseb trösztellenes fellépést látják a szakértők. 

Az aktivitás a fúziós piacot általában vezető magántőkealapok körül csappant meg a leglátványosabban, a tavalyi első fél évhez képest 51 százalékkal, 263 milliárd dollárra csökkent. 

Féltávnál a JPMorgan a világ első számú M&A-tanácsadója

De a második helyre szorult Goldman Sachs az elmúlt évtizedben már háromszor feltámadt decemberre az évközi gyengélkedés után.

A bankárokat azonban nemcsak a visszaeső fizetések, de a lassan 11 ezer főre rúgó létszámleépítési hullámok is sújtják: a nagybankok ugyanis a pandémia végeztével tömegesen vettek fel új alkalmazottakat, hogy kezelni tudják a hirtelen megnövekedett munkaterhet, de a gyengélkedő gazdasági helyzet és a csökkenő bevételek a kiadásaik racionalizálására kényszerítették a vállalatokat az elmúlt hónapok során.

Szigorúbban működtetjük a céget, készülünk egy még ennél is nehezebb piaci környezetre

– fejtette ki a Goldman Sachs elnöke, John Waldron. 

A szektort övező pesszimizmus ugyanakkor nem olyan mély, mint azt elsőre gondolták a szakértők: a második negyedév M&A aktivitása 23 százalékos erősödést mutatott az első negyedévhez képest, így mutatkoznak jelek a piac esetleges újraéledésére is. 

Birger Berendes, a Bank of America elemzője kiemelte: Kína a geopolitikai konfliktusok nyomán sok, főként európai vállalat szemében peremre került, ezek a cégek tervezett befektetéseiket rendre az Egyesült Államokba irányítják át, így a politikai bonyodalmak elhúzódása az amerikai befektetési szektor vonzerejét erősítheti.

Oliver Lutkens, a BNP Paribas szakértője hozzátette: az M&A-piac jelenlegi lassulása ugyan fájdalmas a vállalatok számára, a 2008-as világválságot vagy a dotcomlufi kidurranását követő tragikus állapotoknál messze jobb erőben van a szegmens.