A vállalati eredmények 16 százalékos csökkenésére számít még az idén a Morgan Stanley, ami az elemzők várakozásai szerint a teljes piaci rali számára fájdalmas következményekkel járhat.

A view of the Morgan Stanley's headquarters in New York, June 1, 2012. Morgan Stanley told Citigroup Inc .it plans to acquire an additional 14 percent stake in their Morgan Stanley Smith Barney brokerage joint venture, a long-awaited step that will bring the securities firm closer to full ownership of the business.  AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo by Emmanuel DUNAND / AFP)
Negatív jövőképpel tekint a részvénypiacok idei teljesítményére a Morgan Stanley.
Fotó: Emmanuel Dunand / AFP

Az S&P 500 cégeinek eredménycsökkenése nyomán a vállalatok teljesítményét követő mutató értékében közel kilencszázalékos esést valószínűsítenek az elemzők,  

ami a jelenlegi 4282 pontos állásáról 3900 pontig rontaná az index értékét.

A Morgan Stanley szakértői szerint az S&P 500 vállalatainak átlagos egy részvényre jutó eredménye a 206 dolláros Wall Street-i elemzői konszenzussal ellentétben csupán 185 dolláron alakul majd, ez pedig tetemes léket ütne az index idei 12 százalékos szárnyalásába.

Az S&P 500 index alakulása
2023. januártól
Január közepi szintjéig zuhanna vissza év végére az S&P 500 index a Morgan Stanley elemzői szerint.

A Morgan Stanley várakozásai az egyik legpesszimistább kilátást testesítik meg a Wall Streeten, a Goldman Sachs visszafogott növekedéséről szóló jóslatával pedig éles ellentétben állnak.

A befektetési bank elemzői egy közleményben úgy fogalmaztak:

az amerikai vállalati eredményeket érintő lefelé mutató kockázatok beértek, a romló piaci likviditási helyzet pedig további nyomást helyezhet a részvénypiaci értékeltségre.

Hozzátették: mindezen túl a vállalati bevételek csökkenése és a profitmarzsok várható szűkülése sem kedvez az egy részvényre jutó eredmények kilátásainak.

Az adósságplafon-megállapodás ellenére negatív figyelőlistán tartja Amerikát a Fitch Ratings

Változatlanul negatív figyelőlistán tartja az Egyesült Államok lehetséges legjobb, AAA államadós-besorolását a Fitch Ratings, annak ellenére, hogy a washingtoni kongresszusban egyezség született az adósságplafon csaknem két évre szóló felfüggesztéséről.  

A Morgan Stanley befektetési bankárai az amerikai tőzsdék helyett a japán, a tajvani és a dél-koreai piacra tekintenek optimistán, az amerikai növekedési részvények helyett a defenzív papírokat, a fejlett piaci kötvényeket és a bankkötvényeket ajánlják vételre.

Az S&P 500 idei 12 százalékos erősödése mögött elsősorban a mesterséges intelligencia térnyerésével meginduló, technológiai szektorban tapasztalt rali található, amely az index kurzusát egészen a bikapiacot jelentő technikai sáv széléig pumpálta, a lendületet pedig egyelőre a Fed elképzelhető 25 bázispontos kamatemelése és a esélye sem tudta megtörni.