A jelenleg vásárolható BMÁP-sorozat következő kamatperiódusra szóló kamata csaknem 4 százalékpontot fog zuhanni a mostani periódushoz képest. Ezzel végleg eldőlt a kamatverseny az inflációkövető Prémium és vetélytársa, a Bónusz Magyar között – írta a Bankmonitor.

A kalkulációt annak alapján lehetett elvégezni, hogy megtartották az utolsó olyan diszkontkincstárjegy- (DKJ) aukciót, amelynek eredményére szükség volt a Bónusz Magyar Állampapír következő kamatának meghatározásához. 

Budapest 20160108 Magyar Államkincstár állampapír forgalmazás
Budapest 20160108 Magyar Államkincstár állampapír forgalmazás
Fotó: Szabó Miklós / Mediaworks

Kamat: 15,9 helyett 11,92 százalék

A BMÁP kamata háromhavonta változik, a kamatbázisból és a kamatprémiumból tevődik össze. A kamatbázist a diszkontkincstárjegy-hozamok alkotják: a kamatforduló  előtti négy, három hónapos DKJ-aukción kialakult, elfogadott mennyiségekkel súlyozott átlaghozamból állapítják meg, erre kap még 1 százalékpont bónuszt a befektető. A jelenleg elérhető BMÁP-papírok aktuális éves kamata 15,9 százalék, július 21-től azonban ez nagyot esik: 11,92 százalékra. A négy aukción az alábbi hozamok alakultak ki: 12,5, 10,14, 10,14, 10,2 százalék, ebből adódik a 11,92 százalékos éves kamat, amely július 21-től lesz érvényes három hónapon keresztül.

Egyeduralkodó marad a PMÁP

A BMÁP-befektetőknek a kamatcsökkentés nagy érvágás, de meglepetésnek semmiképp sem mondható, látva a DKJ-hozamok jelentősen és gyorsan végbement esését. Ezzel még inkább a Prémium Magyar Állampapír kerülhet a lakossági befektetők fókuszába, akik már eddig is ezt a papírt favorizálták.

Szűkül az igazán jó állampapír-kínálat, a végén tényleg csak a PMÁP marad

Nagyot estek az elmúlt hetekben a diszkontkincstárjegy-hozamok, ami hamarosan a Bónusz Magyar Állampapír kamatát is magával rántja. A Bubor-indexált állampapíroknak pedig az effektív vágása jön rosszul, így a nap végén tényleg úgy tűnik, hogy minden alternatíváját tönkreveri a Prémium Magyar Állampapír.

A múlt héten PMÁP-ból 50 milliárd, míg a Bónuszból 14 milliárd forintért jegyeztek a megtakarítók. Az igazán dörzsölt befektetők azonban nem a lakossági, hanem a piaci állampapírokat választották, amelyekkel nyolc-kilenc hónap alatt 30-40 százalékot kereshettek.