Stimmeltek a minap kiszivárgott bennfentes információk, végül valóban 104 lejes, azaz nagyjából 7900 forintos kibocsátási áron keltek el a román Hidroelectrica energiaipari óriás részvényei a vállalat bukaresti tőzsdei bevezetése (IPO) során.

Hydropower,Plant,On,The,Danube,River,,In,Romania.,Iron,Gates.ates.
A Hidroelectrica egyik erőműve. Fotó: Bogdan Vacarciuc

Ezzel a cég teljes tőzsdei kapitalizációja elérte a 46,8 milliárd lejt, azaz a 3562 milliárd forintot, némileg meghaladva a legértékesebb hazai tőzsdei cég, az OTP 3357 milliárd forintos kapitalizációját.

Az idei év eddigi egyik legnagyobb európai IPO-ja folyamán ráadásul a Reuters szerint a Franklin Templeton amerikai vagyonkezelő által kezelt román kárpótlási alap (Fondul Proprietatea) teljes, 20 százalékos pakettjét eladják. Állami tulajdonban marad ugyanakkor a július 12-én tőzsdére lépő vállalat részvényeinek további 80 százaléka.

A végleges ár az eredetileg jelzett 94–112 lejes sáv közepe körül állapodott meg, beigazolva a részvények értékesítésében részt vevő egyik banktól kiszivárgó hírt, mely szerint 103–104 lejes kurzus várható.

Az területén elhelyezkedő 182 vízerőművében összesen 6,3 gigawattos villamosenergia-kapacitással rendelkező társaság, amelynek nyolc, együttesen 108 megawattóra kapacitású napelemparkja is van, tavaly 9,12 milliárd lejes üzleti forgalmat és 4 milliárdos profitot termelt.

Korrigált EBITDA-árrése pedig elérte az árbevétel 64 százalékát, ami több mint kétszerese legközelebbi versenytársa, az osztrák Verbund 30 százalékos rátájának.

A Hidroelectrica Románia legnagyobb energiatermelője, amely az ország villamos energiájának nagyjából egyharmadát adja. A részvényjegyzésre Romániába áramló devizahegyek állítólag még a lej árfolyamát is észrevehetően erősítették.