Cégvilág

Az oroszok simán lenyúlnák a márkákat, ezért marad ott az Unilever

Az erős oroszországi jelenléttel rendelkező cég megvédte azon döntését, hogy miért nem vonul ki az orosz piacról: a teljes kivonulás következtében az orosz állam kisajátítaná a cég tevékenységeit, és átvenné márkáinak a működtetését.

Számos nyugati vállalat (például az Apple vagy a Levi’s) szüntette be oroszországi tevékenységét a háború kitörése óta. A cégek többek között azért hagyták ott Oroszországot, mert a nyugati szankciók megnehezítették számukra az országban való működést. Az AP jelentése szerint több mint 500 vállalat függesztette fel üzleti tevékenységét Oroszországban, és ugyanennyi cég teljesen ki is vonult a piacról. 

Closeup,Of,Chocolate,Ice,Cream,Cone,In,Hand
Fotó: Shutterstock

Néhány cég azonban korlátozottan (például a Procter & Gamble) továbbra is folytat üzleti tevékenységet az országban. 

Az Unilever, amely többek között a Cornetto fagylalt és a Dove tulajdonosa, leállította a reklámozást Oroszországban, és állításuk szerint csak alapvető termékeket értékesítenek, többek között élelmiszereket és higiéniai termékeket. Ennek ellenére a Moral Rating Agency (MRA) szerint az Unilever oroszországi gyártóüzemei továbbra is gyártják és értékesítik eredeti termékei nagy részét – írja a BBC.  Becslések szerint a vállalat évi 579 millió fonttal járul hozzá az orosz gazdasághoz. 

Az Unilever érvei szerint erős oroszországi jelenlétük miatt a kilépés nem egyszerű döntés. 

A vállalat körülbelül 3000 embert foglalkoztat Oroszországban, és félő, hogy a piacról való kilépés következtében az orosz állam kisajátítaná és átvenné márkáinak a működtetését.

A cég nem tudott olyan kívánatos megoldásra jutni, amely megakadályozná, hogy az orosz állam további előnyökre tegyen szert, ugyanakkor megóvná a vállalat alkalmazottait – közölte az Unilever. 

Az Unilever több mint 15 millió eurót és alapvető Unilever-termékeket adományozott humanitárius segítségnyújtás formájában Ukrajnának.

A héten a Shellt is bírálat érte, amiért több mint egy évvel azután, hogy ígéretet tett arra, hogy kivonul az orosz energiapiacról, továbbra is kereskedik orosz gázzal. Az olajipari óriás azt mondta, hogy a kereskedés hosszú távú szerződéses kötelezettségvállalások eredménye, és nem sérti a törvényeket vagy a szankciókat. 

Borítókép forrása: Shutterstock
 

 

Cornetto Dove Ukrajna Oroszország Unilever
Kapcsolódó cikkek