Gyorsuló bevételnövekedésről számolt be hétfő reggel a Vodafone. Az európai távközlési óriás a hazai, azaz a brit piacon tapasztalt különösen erős keresletet, de a korábbi áremelések is segítettek. Németországban, Spanyolországban és Olaszországban szintén javult a társaság pozíciója a második negyedév során.

Fotó: AFP

A telekommunikációs vállalat bevételei organikusan, 3,7 százalékkal nőttek éves alapon, ezzel átlépve a 10,74 milliárd eurót.

A vállalat legnagyobb piacán, a németen 1,3 százalékra mérséklődött a forgalomcsökkenés, mivel a széles sávú internetelőfizetési díjak emelkedése részben ellensúlyozta az elmúlt 18 hónap során bekövetkezett ügyfélveszteség hatását.

Nagy-Britanniában 5,7 százalékkal emelkedtek a szolgáltatási bevételek, ebben itt is szerepe volt a lakossági szegmensben végrehajtott áremeléseknek.

Olaszországban a vállalati ügyfelek bővülése segített negyedéves alapon 2,7-ről 1,6 százalékra mérsékelni a forgalomcsökkenést, míg Spanyolországban 3,7-ről három százalékra lassult a bevétel visszaesése.

A társaság azt is bejelentette, hogy szeptember elsejétől Luka Mucuc veszi át a pénzügyi vezető pozíciót, a szakembert a vezető európai szoftverégtől, az SAP-től igazolta le a Vodafone az ezeket a feladatokat áprilistól ideiglenesen ellátó Della Valle vezérigazgató helyére.

Az egész évre vonatkozó eredménycélok mellett továbbra is kitart a vezetőség, ennek megfelelően az az EBITDA AL, azaz a lízingköltség után számolt EBITDA 13,3 milliárd euróra futhat be, míg a tisztított szabad készpénzáram 3,3 milliárd lehet.

 

A kedvező negyedéves számokat és az új pénzügyi vezető kinevezését jól fogadta a piac, a Vodafone részvényárfolyama 4,5 százalékkal erősödött a hétfő reggeli kereskedésben. Az év eleje óta viszont ezzel együtt is 10 százalékos mínusznál jár a kurzus.