Stratégiát hirdetett a Vodafone új vezérigazgatója, aki azzal a lendülettel 11 ezer dolgozójának postázta is a felmondólevelet. Az egykor még világelső brit mobilszolgáltatónál Margherita Della Valle a karcsúsítás és a radikális költségcsökkentések mellett egyszerűbb, letisztult vállalati struktúra kialakítását és a növekedési pályához való visszatérést emelte ki legfontosabb célként. 

A Vodafone-nak vannak lemaradásai az 5G-hálózat építésében.
Fotó: Tolga Akmen

A Vodafone csapatához 29 évvel ezelőtt csatlakozó Della Valle tökéletesen tisztában van a cégóriás gyenge pontjaival, végigkísérhette diadalmenetét és későbbi vesszőfutását is a csoport pénzügyi vezérigazgatójaként, majd megbízott vezetőjeként. 

A kedd reggel publikált előzetes adatokat tartalmazó éves jelentésükhöz fűzött kommentárjában a csoport bevételei szempontjából meghatározó németországi érdekeltségeik megerősítését ígérte annak csalódást keltő eredményei miatt, valamint a spanyolországi üzletág jövőjének átvizsgálását, ami az esetleges eladást is feltételezi. Befektetők nyilván lennének rá, az előzetes hírek legalábbis erről szólnak.

A spanyol leányvállalat helyzete nem egyszerű, a sorsáról folytatott tárgyalásoknak nincs határideje, a legjobb megoldást kell meghoznunk

– jelezte a posztján áprilisban véglegesített Della Valle, akinek nem csak a 104 ezer dolgozóból 2026 végéig elküldendő 11 ezerrel, de a részvényesekkel is el kell számolnia, hiszen 

a sorozatos rossz döntések nyomán a Vodafone részvényárfolyama tavaly február óta 38 százalékot zuhant. 

Számukra a Vodafone vállalati ügyfeleket kiszolgáló üzletágának markáns megerősítéséről és a versenyképesség növeléséről szóló üzenetet küldött, itt ugyanis nagy feltáratlan lehetőségeket lát a vezérigazgató, aki egyben a szolgáltatások színvonalának emelését is ígérte. 

A hongkongi CK Hutchisonéval vonnák össze brit telekom szolgáltatójukat
Fotó: Daniel Leal

Túl meggyőző nem lehetett, ezt jelzi a részvényárfolyam 3 százalék feletti esése a jelentés publikálását követő órákban. Della Valle szoros felügyelet alá kerül, miután a Vodafone csoportban többségi részesedést szerző Emirates Telecommunications Group, azaz röviden e& vezérigazgatója, Hatem Dowidar – nem ügyvezető igazgatóként – csatlakozik az igazgatótanácshoz.

A Vodafone árfolyama (font)

S ami az éves előzetes számokat illeti, a bevételi soron sok változás nem történt, a csoport 0,3 százalékkal, 45,71 milliárd euróra növelte forgalmát, a befektetők által kiemelten figyelt készpénztermelő képessége viszont romlott, a Refinitiv 3,6 milliárd eurós elemzői konszenzusához képest 3,3 milliárd szerepel itt, amely 31 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. 

A csoport indoklása szerint a gyengébb adatok a vállalati érdekeltségek értékesítésére – köztük a magyar Vodafone eladására – és közelebbről nem részletezett várható működőtőke-mozgásokra vezethetők vissza, valamint egy német törvénymódosításra, amely bonyolultabbá tette az előfizető díjaik beszedését.

A Vodafone bevételeinek megoszlása 2023-as üzleti év
 

A kamatok, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti nyereség, vagyis az EBITDA 15,21 milliárd euróról 14,66 milliárdra csökkent úgy, hogy ebben a magyar Vodafone 1,6 milliárd eurós értékesítését és a Vantage Towers mobiltorony-üzemeltetőben lévő részesedés részleges eladását is figyelembe vették. Az adózott eredmény ennek folytán 12,33 milliárd euróra nőtt a tavalyi 2,77 milliárdról, a Vodafone nettó adósságállománya viszont nagyot csökkent: 41,58 milliárd euróról 33,37 milliárdra.

A Vodafone jövője nagyban függ attól, hogy a május elején megszellőztetett fúziós tervük zöld utat kap-e a részvényesektől, illetve a hatóságoktól. 

A Vodafone az elképzelések szerint összevonná a brit telekom érdekeltségét és CK Hutchisonéval (Three UK), az így létrejövő óriáscég 28 millió előfizetőre tehetne szert. Az ügylet értékét adósságátvállalással együtt 15 milliárd fontra becsülik. A tapogatózó tárgyalások egyébként októberben kezdődtek, de megakadtak Nick Read Vodafone-vezér év végi távozása miatt. 

A Vodafone 51 százalékhoz jutna a közös cégben, amely egyesítve forrásait, fel tudná gyorsítani az 5G-hálózat építését a szigetországban. A hongkongi CK Hutchison ezzel a manőverrel előkészítené kivonulását a brit piacról. Ők ketten Ausztráliában például már kötöttek hasonló fúziós üzletet. A tárgyalások állásáról most Della Valle azt mondta, hogy haladnak előre, de sok idő kell még a megegyezésig.