Augusztus 1-jétől az eddigi legnépszerűbb lakossági a Prémium (PMÁP) új konstrukciójával jelentkezik az Államadósság Kezelő Központ, ezzel párhuzamosan az értékesítés alatt álló 2028/L és 2031/I PMÁP-sorozat forgalomba hozatalát lezárják – derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szerdai közléséből.

A legújabb 2033/I jelű PMÁP futamideje 10 éves lesz, és változik a kamatprémium is, amely 0,25 százalék lesz. 

Ez ugyan a korábbi, rövidebb, 5 éves futamidejű papír esetében eddig is 25 bázispont volt, a hosszabb, 8 éves papír esetében azonban elérte a 100 bázispontot. Aki tehát szeretne még magasabb kamat mellett vásárolni az értékpapírból, annak erre már csak augusztus 1-jéig van lehetősége.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A tájékoztatás szerint a 2022-ben meghirdetett Lakossági állampapír stratégiában szerepel a lakossági befektetői kör tényleges igényeire épülő termékkör fejlesztése, ezért az ÁKK folyamatosan figyelemmel kíséri a piaci mozgásokat, változásokat. A tapasztalatok szerint a PMÁP volt a legnépszerűbb állampapír, az idei első hat hónap során ebből a megtakarítók bruttó 2129 milliárd forintért vásároltak, és a hosszabb futamidejű volt a népszerűbb, ami nem meglepő a nagyobb kamatprémium tükrében.

Az ÁKK ezért most az eddigi leghosszabb futamidejű PMÁP-ot dobja piacra, 2033/I jelzéssel. A sorozat kibocsátásával 

a szervezet célja a lakosság tulajdonában lévő lakossági állampapír-állomány futamidejének további hosszabbítása, 

valamint a lakossági állampapírokban megtakarító ügyfelek számának növelése, illetve hosszú távú, jó kamatozású, biztonságos, megbízható, kamatadó- és szochomentes befektetési lehetőség biztosítása a magyar lakosság számára.

Az ÁKK mindemellett a forgalmazókra nézve is változásokról döntött, így ezen sorozat esetében a legalacsonyabb az értékesítési korlát is: 2023. augusztus 1-jétől minden forgalmazó 25 millió forintos értékhatárig értékesíthet az elsődleges piacon egy lakossági befektető számára a PMÁP 2033/I sorozatból. Mindezt a szervezet azzal indokolja, hogy a lakossági program keretében cél a kisebb megtakarításokat kezelő állampapír-befektetők széles körű kiszolgálása.

A Prémium Magyar Állampapírból belföldi és külföldi magánszemélyek vásárolhatnak a Magyar Államkincstár, a Magyar Posta és egyes bankok fiókhálózatában, valamint a WebKincstár, a MobilKincstár és a bankok online felületein. Az ÁKK májusban dobta piacra a legutóbbi sorozatokat, azok kamatprémiuma akkor 50 bázisponttal csökkent. Az év elejéhez képest azonban a mostani lépéssel már 125 bázisponttal mérséklődött a legnépszerűbb lakossági papírok hozama.