BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új mérföldkőhöz ért Európában egy befektetés, nem győzik önteni bele a pénzt

Júniusban is kifizetődött a tőzsdén kereskedett alapokat (ETF) vásárolni, az eszközök jókora hozamokat szállítottak a befektetőknek. A részvény-ETF-ekben már több mint ezermilliárd eurót kezelnek Európa-szerte.

Erősen kezdték a nyarat az európai tőzsdén kereskedett alapok (ETF), melyek így vagyoncsúccsal zárták az idei első fél évet. A költséghatékonyság és a magas diverzifikáció miatt a kisbefektetők körében töretlen népszerűségnek örvendő eszközök vagyona 2,8 százalékkal, 1407,7 milliárd euróra nőtt a Refinitiv friss adatai szerint.

Candlestick,Chart.,Stock,Market,And,Forex,Trading,Graph.,Return,On
Fotó: Shutterstock

A mintegy 40 milliárdos bővülésben a piaci optimizmus fűtötte árfolyam-emelkedés játszotta a főszerepet, 27,2 milliárd euróval gyarapítva az ETF-ekbe fektetőket. Az utóbbiak 11,5 milliárd euró friss tőkét kötöttek le ezekben a termékekben.

A legtöbb pénzt most is a két legméretesebb termékkategória, a részvény-ETF-ek és a kötvények szívták fel. Az előbbi 6,3, az utóbbi 5,4 milliárd eurós értékesítéssel zárta az időszakot. A pénzpiaci estközökbe félmilliárd, a vegyes ETF-ekbe pedig százmilliós befektetés érkezett. Az alternatív termékekben százmilliós tételt váltottak vissza, a hónap vesztesei pedig az árupiaci ETF-ek hatszázmilliós tőkekivonással.

A befektetések beáramlása és a tőzsdei árfolyem-emelkedés együttes hatására a részvénykitettséget adó ETF-ek vagyona 3,6 százalékkal ugrott meg, és első alkalommal átlépte az ezermilliárdos szintet. A kötvény-ETF-ek csaknem 1 százalékos bővülést értek el, a kisebb vagyont fialtató pénzpiaci és vegyes eszközök pedig egyaránt mintegy 3 százalékkal gyarapodtak. A pólus másik végén az árupiaci ETF-ek 4 százalékot meghaladó vagyonvesztést regisztráltak.

A befektetési szolgáltatók havi versenyét ezúttal is a globális piacvezető, Európában is erős pozícióval rendelkező iShares nyerte 6,3 milliárd eurós értékesítéssel. A második helyen, messze lemaradva egy másik amerikai vállalt, a Vanguard végzett 1,8 milliárdos forgalommal. A dobogó harmadik fokára az Xtrackers ért fel, a német szolgáltatónál 1,4 milliárd eurót kötöttek le különböző ETF-ekben.

Erős fél év a szektor mögött

Az európai ETF-ipar első féléves mérlege igencsak meggyőző, különösen a továbbra is jelen lévő számos kockázati tényező mellett. A szektor összvagyona a december végi 1242 milliárd euróról 166 milliárd euróval, vagyis több mint 13 százalékkal pattant fel június végére.

A termékszerkezet révén nem meglepő módon a messze a legnagyobb vagyonnal bíró részvény-ETF-ek vitték hátukon az eszközosztályt, 15 százalékos bővüléssel.

Az előbbihez képest harmadannyi eszközértékű kötvény-ETF-ek is kitettek magukért, 11 százalékos gyarapodást elérve. A magas kamatkörnyezet kedvező hatása a pénzpiaci kategóriában is szembetűnő növekedést hozott, a likvid és alacsony rizikójú termékek vagyona 30 százalékkal ugrott meg röpke hat hónap alatt. A vegyes ETF-ek félmilliárd eurós többletet tudnak felmutatni, parányi méretük mellett ez tetemes, 16 százalékos gyarapodás.

Az időszak vesztesei közé tartoznak viszont az árupiaci ETF-ek, amelyek a nyersanyagárak mérséklődésével párhuzamosan 3 százalékkal zsugorodtak. A kisebb vagyonnal rendelkező alternatív eszközök 2 százalékos veszteséget könyvelhettek el június végéig.

Az európai tőzsdén kereskedett alapok (ETF) vagyona  2023. I. fél év
 

A Refinitiv szerint a bővülésnek még koránt sincs vége, év eleji prognózisuk szerint az európai tőzsdén kereskedett alapok vagyona még az évtized vége előtt duplázódhat, elérve a 2,5 ezermilliárd eurót.

Másfél év alatt új csúcsra értek az ETF-befektetések

Az idei év elhozta az ETF-befektetések reneszánszát, igaz, a dinamikusan fejlődő eszközosztálynak eddig sem volt oka túl sok panaszra. Míg a globális tőzsdék zömében a korábbi veszteségeiket igyekeznek kiheverni, a börzén kereskedett alapok vagyona az év derekán történelmi csúcsra futott.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.