Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) figyelmébe ajánlja a Teslát Elizabeth Warren szenátor egy a szervezet elnökéhez, Gary Genslerhez címzett levélben. A szenátor szerint a Tesla és annak felügyelőbizottsága nem eléggé független Musktól, ami komoly aggályokat vet fel.

A levél felidézi, hogy miután Musk megvette a Twittert, több Tesla-dolgozót is magával vitt a cég átalakítása érdekében, ami felveti annak a lehetőségét, hogy a cég megsértette a vonatkozó szabályokat. Warren ezeket a problémákat már korábban, tavaly decemberben is jelezte, akkor a felügyelőbizottság elnökének, Robyn Denholmnak.

Fotó: Joel Saget / AFP

A mostani, a CNBC által megszerzett levél szerint a Twitternek dolgozó Tesla-alkalmazottak szövetségi és állami munkaügyi törvényeket is sérthetnek, ráadásul a felügyelőbizottság részéről nem történt meg a részvényesek értesítése sem arról, hogy hogyan működik együtt a két vállalat.

A levél szerint bár a közelmúltban Musk Linda Yaccarinót nevezte ki a Twitter élére, technikai igazgatóként és ügyvezető elnökként továbbra is ő vezeti gyakorlatilag a közösségi oldalt, ami 

érdekkonfliktust okozhat a Teslánál betöltött vezérigazgatói pozíciójával.

Az SEC és Musk már korábban is összecsaptak, miután a Tesla-vezér 2018-ban arról írt a Twitteren, hogy kivezeti az autógyártót a tőzsdéről, amihez a finanszírozás is a rendelkezésére áll. Az az ügy peren kívüli egyezséggel zárult, melynek keretében Musk Tesláról szóló tweetjeit egy értékpapírokkal foglalkozó jogász nézi át. Musk ugyan igyekszik szabadulni ettől a korláttól, de legutóbb májusban vetette el ezen törekvését egy bíró.