Nem dőlhetnek hátra az újabb kamatemeléstől tartó befektetők a tengerentúlon. Hiába maradt el az elemzők által havi 200 ezer főnél meghúzott határtól a júliusi új munkahelyek száma az Egyesült Államokban. A munkanélküliségi ráta, amely a foglalkoztatási adatoktól különálló felmérésen alapul, júliusban 3,5 százalékra csökkent a júniusi 3,6 százalékról. Más szóval, a munkahelyek növekedésének üteme valószínűleg még mindig túl gyors ahhoz, hogy megakadályozza a munkanélküliségi ráta csökkenését az elkövetkező hónapokban. És ha a munkanélküliségi ráta csökken, az újra felerősíti a bérinflációval kapcsolatos aggodalmakat, ami arra késztetheti az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve döntéshozóit, hogy újra emeljék a kamatlábakat.

dollar
Fotó: Shutterstock

Az is a kamatemelési aggodalmat gerjeszti, hogy az átlagos amerikai órabér júliusban 0,4 százalékkal nőtt, meghaladva a 0,3 százalékos konszenzust. Ez arra utal, hogy az nem egyenletes ütemben csökken, s szintén azt a spekulációt erősíti, hogy a Fed mégsem fejezi be a kamatemelési periódust. 

Ezzel szemben, 

a bevándorlás enyhítheti a feszítettségét.

Biden elnök bevándorláspolitikája ugyanis kevésbé korlátozó, mint Donald Trump korábbi elnöké, emellett a világjárvány is a bevándorlás összeomlását váltotta ki. Azóta visszapattanás történt. Ezért arra lehet számítani, hogy a statisztikákban

felfelé korrigálják az amerikai népesség becslését. 

Emiatt a gazdaság valószínűleg több munkahelyet tud betölteni, mint korábban gondolták.