A vártnál jobb negyedévet zárt az olasz Iveco Group, olyannyira, hogy a társaság menedzsmentje idén már másodszor „kényszerült” emelni az idei teljes évre szóló bevételi és profitvárakozásain. A közepes és nehéz kategóriájú szállítójárműveket tervező és gyártó Iveco üzemi eredménye sokat javult a második negyedévben, elsősorban az árképzési politikájának köszönhetően: azt ugyanis úgy alakította át, hogy ne csak fedezze, de haladja is meg a magasabb nyersanyagköltségeket.

Moscow,/,Russia,€“,09,03,2019:,Display,Stand,Iveco
Moscow / Russia – 09 03 2019: Display stand Iveco Trucks with people on Exhibition Comtrans 2019 in Crocus Expo
kibocsátás
Fotó: Shutterstock

Így az alaptevékenység üzemi eredménye (EBIT) a teljes évben 650–700 millió euró közt lehet, holott egyszer már módosították pozitív irányban, de az időarányos adatok láttán már az 510–550 milliós – korábbi – várakozás sem a realitásokat tükrözi. Nőni fog a kamionok és a teherszállító járművek gyártásának nettó árbevétele is, az eddig remélt 3-5 százalék helyett 5-8 százalékkal.

Az április–júniusi időszakban az Iveco EBIT-je 266 millió euró volt, 192 százalékkal a tavalyi bázisidőszakban mért felett. A bevételek 23 százalékkal, 4,1 milliárd euróra híztak. A jó hírek meghozták a vevőket az Iveco-részvények piacára, az előző napi záróár felett 6 százalékkal zajlik a kereskedés szerda délelőtt. 

Kifakadt az új uniós kibocsátási norma miatt az Iveco-vezér

Gerrit Marx szerint az Euro 7-nek a jelenlegi formájában nem sok értelme van. Az unió kibocsátási normáját 2025-től léptetnék életbe.