A nagy nemzetközi olajipari cégekhez hasonlóan óriási második negyedéves eredménycsökkenésről számolhat be péntek hajnalban a Mol az egy év alatt és negyedéves alapon is jócskán romló iparági környezet miatt.

Tabor,,Czech,Republic,-,February,6,2018:,Mol,Group,International
Fotó: Shutterstock

Az iparágban legfontosabbnak számító mutató, az újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított (CCS) EBITDA 73 százalékkal 363 millió dollárra – jelenlegi árfolyamon 128,6 milliárd forintra – zuhanhatott vissza a június végén zárult három hónapban a vállalat által közzétett elemzői konszenzus szerint.

Az üzemi eredmény és az adózott nyereség ennél is nagyobb mértékben, közel tizedére zsugorodhatott az alacsony olajárak, a szűkülő finomítói árrések és az extraprofitadók következtében.

A két meghatározó üzletág, a kutatás-termelés és a finomítás egyaránt gyengélkedhetett a tavalyinál sokkal mostohább iparági környezetben. Az upsteam szegmens EBITDA-eredménye 77 százalékkal 131 millió dollárra eshetett vissza, a downstream üzletágban pedig 91 százalékos eredményromlás várható a szakértői becslések átlaga alapján. Az utóbbi 80 millió dolláros CCS EBITDA-val járulhatott hozzá a csoport teljesítményéhez.

Az üzemanyag (és nem üzemanyag) kiskereskedelmet is magában foglaló fogyasztói szolgáltatások ugyanakkor most erős támasza lehetett a Molnak, ebben a szegmensben több mint három és félszeresére ugró, bő 170 millió dolláros eredményre van kilátás.

A legkisebb, gáz midstream üzletág teljesítménye is jelentősen javulhatott, és az egy évvel korábbinál két és félszer nagyobb eredményt szállíthatott.

Szenvednek a szektortársak is

A Mol számai illeszkedhetnek a szektortársak teljesítményéhez, akik ugyancsak meglehetősen vérszegény eredményt tudtak felmutatni az egy évvel korábbi – részben az orosz–ukrán háború következtében egekbe szökő energiaárak miatt megugró – profitszámokhoz képest. 

A budapesti olajcég 49 százalékos tulajdonában lévő horvát leányvállalat, az INA bő negyedével visszaeső negyedéves eredményről jelentett múlt pénteken, az osztrák versenytárs OMV nyeresége pedig harmadára apadt. A globálisan is meghatározó olajcégek is szenvednek idén, a Shell, a TotalEnergies, valamint az amerikai Exxon és Chevron eredménye is tetemesen romlott az egy évvel korábbihoz képest, a brit BP pedig épp ma számolt be 70 százalékos profitzuhanásról.

Nagyot fordult a világ tavaly óta

A második negyedéves eredmény az Erste várakozásai szerint is gyenge lesz a tavalyhoz képest jelentősen romló külső iparági fundamentumok miatt, illetve azért is, mert a Mol a – hazai árbevétel után fizetendő, 2,8 százalékos mértékű – teljes tavalyi évre vonatkozó 110 milliárd forintnyi különadó kötelezettséget erre a negyedévre számolja el. Emiatt nullszaldó közelébe kerülhet a működési eredmény.

Az Erste egyébként a fő, CCS EBITDA-soron a konszenzusnál valamivel nagyobb, 134 milliárd forintos eredményt valószínűsít.

A külső környezet romlását jól jelzi a brókercég szerint, hogy a Brent olajfajta átlagára hordónként 78 dollárra csökkent a második negyedévben az első háromhavi 81,4 dollárról. A következő havi TTF gáz átlagár is megawattóránként 34,8 eurós szintre esett az előző negyedévi 52,9 euróról.

A Mol kitermelése napi 85-87 ezer hordóra eshetett vissza az első negyedéves 95,9 ezerről egyrészt a szokásos nyári karbantartások, másrészt amiatt, hogy az észak-iraki Shaikan mező március végén leállt a központi és a kurdisztáni kormány közti vita miatt, és a mai napig sem indult újra a termelés.

 

A downstream szegmensben kisebb finomítói marzsok, a 32,7-ről 23,9 dollárra szűkülő Ural-Brent árkülönbözet, a különösen nagyot gyengülő dizelárrés és az európai kereslet zuhanása miatt ugyancsak alacsonyabb petrolkémiai haszonkulcs is nehezítette a dolgát, miközben az áprilisban módosított különadó-szabályozás is éreztette hatását.

A kiskereskedelmi szegmens ugyanakkor az ársapka tavaly év végi kivezetésével erős árréseket érhetett el, és a divíziót sújtó adókötelezettséget is tovább tudta hárítani a fogyasztókra. A gázüzletág eredményét pedig a nagyobb tranzitvolumen javíthatta.

Az Erste kedvező fejleményként értékeli, hogy a fundamentumok júliustól javulni kezdtek, így a harmadik negyedéves kilátások jobbak. A Mol várhatóan már nem számol el akkora különadó-befizetéseket sem, mint a megelőző időszakban, a második negyedév lehetett a mélypont a vállalat profitabilitásában.