Fáj az energiaárak zuhanása az Egyesült Államok legnagyobb olajcégének, az Exxon Mobile-nak is. A texasi energiaóriás nettó nyeresége 56 százalékkal zuhant vissza a tavalyi csúcsszintről, ám még ezzel együtt is az utóbbi bő tíz év második legerősebb második negyedéves eredményét szállította. A társaság már a hónap elején jelezte, hogy a profitja kevesebb mint felére zsugorodott az időszak során a romló iparági környezet mellett.

Baton,Rouge,,Louisiana,,Usa,-,February,13,,2022:,Exxonmobil,Baton
Baton Rouge, Louisiana, USA - February 13, 2022: ExxonMobil Baton Rouge Refinery facility in Baton Rouge, Louisiana, USA. ExxonMobil, is an American multinational oil and gas corporation.
Fotó: Shutterstock

A 7,88 milliárd dolláros adózott profit részvényenként 1,94 dolláros eredményt jelent, az utóbbi kilenc centtel szűkebb az előzetes piaci várakozásnál.

„Ez egy elég jó negyedév számunkra” – mondta Kathryn Mikells pénzügyi igazgató a Reutersnek, hozzátéve, hogy – a tavalyit leszámítva – 2011-ben ért el hasonlóan erős eredményt a második negyedévben a társaság.

A texasi központú vállalat a mostohább energiaipari helyzetben 82,9 milliárd dolláros bevételt termelt a tavalyi 115,7 milliárddal szemben.

Az Exxon olajtermelése 3,7 millió hordó volt naponta, ami összhangban van a vezetőség idei évre kitűzött terveivel. Az eredményt a Permi-medence magasabb kihozatala is támogatta, naponta átlagosan 622 ezer hordó szénhidrogént hoztak fel onnan. Ez 20 százalékos bővülés éves alapon.

A tőkeköltségek és kutatási kiadások a negyedév folyamán 6,2 milliárd dollárt tettek ki, az első fél évben pedig 12,5 milliárd dollárt, 2023 egészére pedig változatlanul 23-25 milliárdos tétellel számol ezen a téren a vállalat.

Az olajóriás az időszakban emellett nyolcmilliárd dollárt fordított részvényesi juttatásokra, ebből 3,7 milliárdot osztalékként fizetett ki. A most zárult három hónap eredményéből részvényenként 91 cent osztalékra számíthatnak a befektetők szeptember 11-i kifizetési dátummal.

 

A társaság részvényei 0,7 százalékot ereszkedtek a hivatalos tőzsdenyitás előtti kereskedésben.

Nincs új a nap alatt a Chevronnál sem 

Jelentős, ám a vártnál némileg kisebb visszaesésről számolt be péntek kora délután a második számú amerikai olajvállalat is. A Chevron nyereségének fele elillant a gyengébb iparági környezetben, a tavalyi, 11,4 milliárd dollár helyett csupán 5,8 milliárdos tisztított nyereséget jelentett az olajtermelő cég. A szűrt egy részvényre jutó 3,1 dolláros eredmény felülmúlta a 2,95 dolláros elemzői várakozást.

Az eredményt a kitermelés-üzletágban tapasztalható alacsonyabb olajárak, valamint a szűkülő finomítói árrések rontották a tavalyi, rekorderedményt hozó bázishoz képest.

February,3,,2019,Sunnyvale,/,Ca,/,Usa,-,Chevron
February 3, 2019 Sunnyvale / CA / USA - Chevron gas station in south San Francisco bay area
Fotó: Shutterstock

A San Ramon-i székhelyű társaság forgalma 27 százalékkal, 47,2 milliárd dollárra apadt 

elsősorban a tavalyinál lényegesen alacsonyabb nyersanyagárak miatt, de valamivel így is nagyobb lett az elemzői konszenzusban szereplő 46,9 milliárd dollárnál.

A vállalat szénhidrogén-termelése 2 százalékkal bővült éves alapon, köszönhetően a Permi-medence lelőhelyeinek napi 772 ezer hordóegyenértékre emelkedő kihozatalának.

A most zajló harmadik negyedévben napi 110 ezer hordóval kisebb kapacitással számol a vezetőség a tervezett karbantartások és leállások miatt. Éves termelése a korábban kijelölt célsáv aljához lehet közelebb.

Negyedéves pénzügyi eredményeink továbbra is erősek, miközben rekordmennyiségű készpénzt juttattunk vissza a részvényeseknek

– mondta Mike Wirth, a Chevron elnök-vezérigazgatója. A társaság április és június között 7,2 milliárd dollárt fordított részvényesi juttatásokra sajátrészvény-vásárlás és formájában. Ez 37 százalékkal bőkezűbb a tavaly ilyenkor látottnál.

A második negyedév nyereségéből részvényenként 1,51 dollár osztalékot fizet majd a társaság, a juttatást – az Exxonéhoz hasonlóan – szeptember 11-én kapják kézhez a befektetők.

 

A Chevron részvényei 2,2 százalékot ereszkedtek a tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben.

Az olajipari nagyvállalatok profitja meredeken zuhant a negyedévben az egy évvel korábbi rekordszintről, követve az orosz–ukrán háború miatt tavaly egekbe szökő olaj- és gázárak csökkenését. Az európai versenytársak közül a Shell 56 százalékos, a TotalEnergies 49 százalékos profitcsökkenésről számolt be csütörtökön, az OMV nyeresége pedig harmadára esett vissza az osztrák energiaipari vállalat péntek reggeli jelentése szerint.