Meglepetésként élte meg a forintpiac a főleg csütörtökön begyorsuló forintgyengülést, pedig az aggodalmaskodó elemzők már a hét elején figyelmeztették az ügyfeleket, hogy sorra elestek az euró-forint ellenállási szintjei. Csak az volt kérdés, hogy a 390 meddig tart ki, mert a forint korántsem volt túladott a hét első felében. Mégis durva volt az elementáris erő, amellyel a 389–390-es ellenállási tartományon áttört a kurzus, még a 394-es szintet is érintve. Itt azonban szó szerint lendületét veszítette a forintgyengülés, mert technikai megálló csak 399 és 400 között következett volna.   

20220915 Budapest 
Pénz 
Forint - Euro

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

 

A pénteki visszateszt hasonlóan elsöprő volt.  

Kora délután egyetlen óra alatt nagyot erősödött a forint. Az euróval szemben a kurzus 392 közeléből 388 közelébe süllyedt. Ám ezúttal fundamentális okai voltak a forint erősödésének. 

Pénteken tették közzé az amerikai munkaerőpiaci adatokat. 

A nem mezőgazdasági foglalkoztatottak statisztikája szerint az amerikai munkáltatók júliusban 187 ezer munkahelyet teremtettek, ami nagyjából megegyezik a munkaügyi minisztérium júniusi számaival, így a munkanélküliségi ráta 3,5 százalékra csökkent. Elemzők előzetesen úgy becsülték: akkor hozhatott volna az adatközlés dollárerősödést, ha 200 ezer főnél nagyobb ütemben bővült volna a foglalkoztatottság júliusban. Mivel nem ez történt, 

valamennyire kisebb lett az esélye az újabb amerikai kamatemelési lépésnek.

A dollár gyengülése az euró és a térségi devizák, köztük a forint erősödését eredményezte, ennek láthattuk látványos jelét péntek délután.

 

Az euró-forint heti árfolyammozgása

Az euró-forint jegyzése pénteken a 389–390-es támasz/ellenállási zónában zárt, vagyis 

az irány még nem dőlt el. 

Továbbra is fókuszban maradt a dollár. Egyelőre nehéz megítélni, hogy még ketyeg, vagy már bedöglött a bérinflációs bomba a tengerentúlon. Első ránézésre úgy tűnik, hogy a munkahelyek növekedésének üteme valószínűleg még mindig túl gyors. De Joe Biden elnök bevándorláspolitikája kevésbé korlátozó, mint Donald Trump korábbi elnöké volt, emellett a világjárvány is a bevándorlás összeomlását váltotta ki. Azóta visszapattanás történt. Ezért arra lehet számítani, hogy a statisztikákban felfelé korrigálják az amerikai népesség becslését. Emiatt valószínűleg több munkahely találhat gazdára, mint korábban gondolták. Az 

amerikai gazdaság fűtöttségének bizonytalan megítélése

pedig folyamatosan éleszti a kamatspekulációkat, ami áttételesen a forint árfolyamára is meghatározó hatással lesz. 

Bőven lesz izgalom a jövő héten is

Kedden adatdömping várható, három adat is megmozgathatja a forint árfolyamát: az inflációs adat, a költségvetési, valamint a külkereskedelmi egyenlegről érkeznek az aktuális adatok. A legfontosabb nyilvánvalóan az árindex alakulása, ahol az élelmiszerárak csökkenése miatt erősödő dezinflációra van jó esély. Mivel mind a feldolgozatlan, mind a feldolgozott élelmiszerek árai általánosan csökkenő tendenciát mutatnak, ez nemcsak a headline, hanem a maginflációra is hatással lesz.

Míg az üzemanyag, a szolgáltatások és a tartós fogyasztási cikkek emelkedő árai magasabbra tolják az inflációt, az élelmiszerek csökkenő hatása képes lehet mindezt ellensúlyozni.  

Ami a költségvetési képet illeti, júliusban nagyjából ugyanazt a havi hiányt lehet várni, mint júniusban. Így az általános költségvetési helyzet fenntartja a reményt, hogy az egész éves hiánycél elérhető közelségben marad. Az ország külső egyensúlya pedig várhatóan tovább javul, a külkereskedelmi mérleg újabb havi többletével.