Jelentősen, de a vállalatvezetés várakozásainak megfelelően romlott a Duna House második negyedéves teljesítménye – derült ki a cég tőzsdezárást követően közzétett gyorsjelentéséből.

20210403 Budapest Duna House prime irodaeladó lakás ingatlanFotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG  20210403 Budapest 
Duna House prime iroda
eladó lakás 
ingatlan
Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság  

A Duna House (DH) negyedéves árbevétele éves viszonylatban 21 százalékkal, 7,1 milliárd forintra csökkent, míg az EBITDA-nál 28 százalékos csökkenést könyvelt el a cég, ezzel a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény 990 millió forintra zsugorodott.

A vállalat üzemi eredménye 36 százalékkal, 676,5 millió forintra csökkent, az adózott eredmény 7 százalékkal, 838 millió forintra esett. A tisztított core adózott eredmény 569 millió forintot tett ki, ezzel 193 millió forinttal haladta meg az év első negyedéves adatot.

Az egy részvényre jutó eredmény tekintetében ugyanakkor javulást ért el a Duna House, az EPS 7 százalékkal, 23,6 forintra nőtt.

Az osztalékszelvény vágását követően borult meg az árfolyam.

A Forest Hill lakópark átadási üteme a menedzsment várakozásainak megfelelően lelassult az első negyedév óta: míg a hitelből finanszírozott lakásainak nagyszámú egyidejű átadása 2023 első negyedévében 480 millió forint EBITDA-t jelentett, a projekt 434 millió forint árbevételt és 110 millió forint EBITDA-t generált 2023 második negyedévében – áll a vállalat gyorsjelentésében.

A DH közlése szerint a projekt lakásainak 75 százaléka már átadásra került, június 30-át követően pedig további négymilliárd forintos nettó cash-flow-ra számít az elkövetkező értékesítésekből, ugyanakkor figyelmeztetnek: a piaci környezet nyomán ezek értékesítése a korábbiaknál több időt vehet majd igénybe.

Az előremutató várakozások tekintetében a vezetőség megerősítette korábbi 2023-as évre vonatkozó előrejelzéseit, ám kiemelte: a nemrég tapasztalt trendforduló nyomán úgy véli, az év második fele meg fogja haladni az első fél évet a fő pénzügyi mutatók tekintetében.