Az inflációcsökkentési törvény (IRA) részeként megszületett amerikai gyógyszerárreform azt célozza, hogy 2031-ig 25 milliárd dollárt takarítsanak meg az ártárgyalásokon azoknak az amerikaiaknak, akik többet fizetnek a gyógyszerekért, mint a más országokban élők. A gyógyszeripar szerint a tavaly elfogadott törvény, amely 2026-tól vezet be új árazást, profitcsökkenést hoz, s elvonja a forrásokat a fejlesztésektől.

Fegyvert tartottak a fejünkhöz

– fakadt ki a Medicare egészségügyi program ártárgyalása után Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója, mondván, a Biden-adminisztrációval folytatott megbeszélés, nem ártárgyalás, hanem ármegállapítás volt. Ezért arra számít: az érintett gyógyszergyártók pert indítanak, hogy bírói végzéssel állítsák meg az elnök embereit.  

Vials,Of,Liquid,The,Logos,Pfizer,And,Biontech,In,The
Vials of liquid the logos pfizer and biontech in the doctor's hand. March 15, 2021. Barnaul, Russia.
Fotó: Shutterstock

Bourla nem biztos abban, hogy ezzel megállíthatják a reform 2026-os bevezetését, és a gyógyszergyártók kongresszusi támogatását illetően is pesszimista.  

Ami biztos, hogy gyártókra helyezett kormányzati nyomás máris a betegeken csattan.

A Johnson & Johnson, a Pfizer és más gyógyszergyártók bejelentették, hogy csökkentik a betegek önrészének fedezetét, s visszavágják az ingyenes gyógyszereket biztosító programokat, amelyekre évi több milliárd dollárt áldoztak. Ám most az újabb kormányzati egészségügyi tervek fényében újragondolják a költségeiket.

Bár a Covid-üzlet még a legutóbbi Pfizer-gyorsjelentést is alapvetően meghatározta, de ezen a területen már meredeken csökken az értékesítés, s a Pfizer jó ideje azon dolgozik, hogy a kutatások fókuszát más betegségekre és terápiákra irányítsa.  

A 2021–2022-ben termelt összesen 180 milliárd dollárnyi pandémiás profitot a rák elleni küzdelemre fordítják.

Ezt a célt szolgálja a 43 milliárd dolláros Seagen-üzlet, ez a vállalat ugyanis úttörő szerepet játszik a rákterápiák egyik osztályában, ahol úgynevezett antitestgyógyszer-kongjugátumokkal kezelik a betegeket: a Padcev antitest-terápia úgy működik, mint egy irányított rakéta, amely toxinokkal célzottan a daganatokat támadja. Ezáltal maximális gyógyító hatást lehet elérni a rákterápiákban jellemző súlyos mellékhatások minimalizálásával. 

Egy másik gyártó, a Moderna árazása márciusban csapta ki a biztosítékot az amerikai törvényhozóknál. Amikor bejelentették, hogy 130 dollár lesz a Covid-vakcina piaci ára, amelyet a pandémiás vészhelyzetben az Egyesült Államok kormánya 15–26 dolláros áron szerzett be s ingyenesen forgalmazott.