Visszaesett a kitermelés az Azeri–Csirag–Günesli- (ACG) olajmezőn, amelynek termeléséből a Molnak 9,57 százalékos részesedése van. A hazai olajvállalat az ACG-mező termeléséből a második negyedévben mindössze 13 500 hordós napi mennyiségre tett szert, ami éves viszonylatban 8,8 százalékos visszaesés.

Azeri-Chirag-Gunashli oil
Fotó: Stuart Conway / BP

A Kaszpi-tengeren található olajmező átlagosan napi 375 ezer hordó olajat termelt ki az első fél évben: a területen 137 olajfúró torony üzemel, ebből 44 víz alatti kitermelést folytat.

Az ACG-mezőben a legnagyobb tulajdoni hányaddal a BP (30,37 százalék) rendelkezik, a brit vállalatot a Socar követi 25 százalékkal, míg a harmadik helyen a Molt találjuk 9,57 százalékkal.

A Mol árfolyama 1 éves
Hatalmas kilengéseken élt meg az idén a Mol részvényárfolyama.

Az első féléves átlagos napi kitermelésünk 14 300 hordó kőolaj-egyenértékű energiahordozóra (BOEPD) rúgott, ami a tavalyi első fél évhez képest 800 egységnyi  csökkenést jelent

– áll a Mol csoport közleményében.

A 6 százalékos visszaesés a vállalat közlése szerint elsősorban a magasabb olajár miatt alacsonyabb jogosultsági arányuknak köszönhető (magasabb olajár mellett a Mol és a többi társbefektető részesedése csökken, az azeri kormányé pedig nő), ugyanakkor általános forgalmi visszaesést és előre nem tervezett termeléskiesést is megéltek a fél év folyamán. A Mol az időszak során nyolc új olajfúró tornyot vett használatba.

Mérföldkőnél a Mol: újfajta olaj érkezik a Pozsonyi Finomítóba

Úton van a Mol csoport tulajdonában is lévő azerbajdzsáni Azeri-Csirag-Günesli-olajmezőn kitermelt kőolajszállítmány a pozsonyi Slovnaft finomítóba. A Mol közleménye szerint a Seavelvet tartályhajó a törökországi Ceyhan kikötőjéből a horvátországi Omisaljba juttatta el a 90 ezer tonnányi kőolajszállítmányt, amely utána az Adria csővezetéken át kerül Pozsonyba.

Az azeri olajmezőben fennálló részesedését még 2019-ben vette meg a Mol a Chevrontól, a vételár 461 milliárd forint környékén alakult.

Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője nemrég a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában kiemelte: a Molnak előbb-utóbb újabb kitermelési helyek felé kell fordulnia, hogy fenn tudja tartani kitermelési ütemét, ennek kapcsán előtérbe kerülhetnek lehetséges akvizíciók is.

Az elképzelhető terjeszkedési irányok kapcsán rámutatott: a jó politikai, diplomáciai kapcsolatok nyomán az újabb azeri nyitás tűnhet valószínűnek, de a vállalat folyamatosan keresi a legjobb befektetési lehetőségeket, így biztosat egyelőre nem lehet mondani.