Az miatt emelkedő alapanyagárak és visszaeső fizetőképes kereslet alaposan helybenhagyta a Zwack Unicum második negyedéves eredményszámait.

unicum
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A társaság bruttó árbevétele 10,9 százalékkal, 8,9 milliárd forintra esett vissza éves bázison, míg a népegészségügyi termékadó nélkül számított nettó értékesítés 6,2 százalékkal, 5,3 milliárd forintra csökkent.

Az összehasonlítást némileg torzítja, hogy a cég a forgalmazott termékek márkatulajdonosainak költségtérítését ezúttal az árbevételben mutatta ki, míg az összehasonlítási periódusban ez a tétel az egyéb működési bevételekben jelentkezett.

A belföldi termékértékesítés nettó árbevétele 7,1 százalékkal, a saját termelésű termékek nettó árbevétele a hazai piacon 8,6 százalékkal, ezen belül a prémiumtermékek árbevétele 7,7 százalékkal zsugorodott. A prémiumszegmensben leginkább a Kalumba értékesítése csökkent.

A minőségi termékek közül a Kalinka bázisszintű forgalmat tudott elérni, míg a Hubertus értékesítése az átlagot meghaladó mértékben esett vissza.

A vállalat szerint összességében egyre jobban érzékelhető a belföldi forgalom hanyatlása, ami a magas infláció következménye.

A kiskereskedelmi csatornákon átlagosan közel 12 százalékos, a nagykereskedelmin 26 százalékos volumencsökkenést tapasztaltak. Az utóbbiban a magas bázis is jelentős szerepet játszott.

Nem jelentettek gyógyírt az exportpiacok sem, ahol az árbevétel 13,3 százalékkal zuhant. Olaszországban 18 százalékkal, Romániában 24 százalékkal csökkent a forgalom.

Üde színfoltot képezett ugyanakkor a németországi értékesítés 8 százalékos, a duty free értékesítés 12 százalékos, valamint a szolgáltatások árbevételének 68,1 százalékos emelkedése.

A nettó árbevétel csökkenése ellenére az anyag jellegű ráfordítások 3,5 százalékkal nőttek, így a bruttó fedezeti hányad 63,6 százalékról 59,8 százalékra romlott.

 A személyi jellegű ráfordítások eközben 16 százalékkal ugrottak meg. Az üzleti év elején a társaság átlagosan 15,4 százalékos bérfejlesztést hajtott végre.

A működési eredmény 36,7 százalékkal, 897 millió forintra esett, míg a lekötött pénzállomány kamatbevételén 99 millió forint nettó pénzügyi bevétel keletkezett. Az eredményt terhelő adók viszont összesen 20,4 százalékkal csökkentek.

Mindennek következtében a vállalat 805 millió forint adózott eredményt ért el, ez 35,8 százalékkal alacsonyabb a bázisnál, de a tervet mégis felülmúlta.

A menedzsment a legnagyobb kockázatként az év hátralévő időszakára is az infláció nyomán jelentkező fogyasztás-visszaesést azonosította, mindazonáltal még túl korainak tartják, hogy éves előrejelzést fogalmazzanak meg.

 

A Zwack-részvények árfolyama a gyorsjelentés közzétételét követően 2,5 százalékkal, 17 950 forintra gyengült csütörtökön délelőtt.