Elromlott a hangulat szerdára a világ vezető részvénypiacain, miután a Fitch Ratings kedden este váratlanul egy szinttel visszavágta az Egyesült Államok adósbesorolását. A magyar is szenved, de még így is felülteljesít az ázsiai piacokhoz képest. Hacsak nem történik délután fordulat, rég nem látott mínuszban nyithatnak a tengerentúli tőzsdék. 

Fotó: AFP

Mi váltotta ki az esést a részvénypiacokon?

A Fitch Ratings kedden AAA-ról AA+-ra rontotta az Egyesült Államok adósbesorolását. A hitelminősítő intézet a költségvetési helyzet következő három évben várható romlásával, a kormányzás hitelességének csökkenésével és a növekvő általános adósságterhekkel indokolta a döntést.  

Az USA gazdasági adatai egyelőre nem mutatnak akkora romlást, mint amire az év elején számítani lehetett, ugyanakkor a Fed 5 százalék fölé emelte a kamatokat, amire korábban nem számítottak az elemzők. Ez pedig valószínűleg még nincs teljesen beárazva, és okozhat növekedési lassulást a következő negyedévek során – értékeltek az Erste elemzői.

 

Pánik nincs, de eladói nyomás van

A hír közzététele után azonnal elindultak az átárazások. Elsőként a kelet-ázsiai részvénypiacokon mutatkozott meg a váratlan intézkedés hatása, estek a piacok: a Nikkei index óriásit – 2,3 százalékkal – esett, ennél is nagyobb, 2,5 százalékos volt a zakó Hongkongban. Az esést nem kerülhették el az európai piacok sem. 

Budapesten ideig-óráig még kitartott a BUX, délelőtt azonban 0,6-0,7 százalékos mínuszban tartózkodik a vezető tőzsdemutató,

elsősorban az OTP-papírok vezetik az indexet, a bankpapír árfolyama közel 1 százalékkal esik. Kisebb mértékben csökken a többi blue chip papír árfolyama, a forgalom azonban halovány, csak az OTP-részvényekkel kereskednek érdemi volumenben, közel 2 milliárd forint értékben. A pénteken jelentő Mol-Richter páros összesített részvényforgalma gyalázatosan alacsony, alig több mint 600 millió forint. 

A forint piacán nincs pánik, egy euró 389 forint, lassú emelkedés látszik az euró-forint devizakeresztben.

Szenvednek a német részvények is

Európában rég látott mínuszok tombolnak, legalábbis a részvénypiacokon. A DAX 1,7 százalékkal süllyedt, az indextagok egy kivétellel mind mínuszban: az árfolyamesést az egészségügyi szolgáltató, friss gyorsjelentésen túleső Siemens Healthineers vezeti kemény 7 százalékkal. Több mint 2 százalékkal értékelődtek le napon belül a Vonovia, a Covestro, a Continental, a Siemens és a Deutsche Bank papírjai.

Bár az amerikai tőzsde sokszor tréfálta meg a világ többi részét, ezúttal úgy tűnik, a Fitch-leminősítést nem lesz könnyű megemésztenie. Ahogy a határidős indexek szerda délelőtt állnak, mínuszos nyitás várható magyar idő szerint fél 4-kor: az S&P 500-nak kinéz egy 0,9 százalékos esés, a Nasdaq 100 pedig 1,2 százalékos mínuszban nyithat.

A Fitch lépésére egyelőre furcsamód reagál a kötvénypiac. Ha a hitelminősítői besorolás romlik, az elméletileg azt jelentené, hogy a befektetők csak magasabb hozamelvárás mellett hajlandók megvenni az adott ország állampapírjait. A 2 éves futamidejű amerikai kincstárjegy hozamának alakulása azonban nem ezt tükrözi a másodpiacon, éppenhogy lefele tart. 

Délután érkezik az amerikai munkaerőpiaci adat, a várakozás szerint júliusban 185 ezerrel nőtt a foglalkoztatottság. Csütörtökön az Apple és az Amazon gyorsjelentése hozhat új impulzust a tőzsdékre. 

 

A DAX index mozgása szerdán.