Első pénzügyi jelentését tette közzé a Hidroelectrica a július 12-i tőzsdei bevezetése óta. Ez pedig rendkívül erősre sikeredett: a profit 58 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A remek eredmény mögött a vízerőművek sokkal magasabb kihasználtsága rejlik, a második negyedévben 6,3 terawattóra áramot termelt, míg tavaly ez a szám 4,1 terawattóra volt, ezt az ugrást profitszinten a realizált áramár némi csökkenése sem tudta lerontani. Érdemes ezeket a megtermelt villamosáram-mennyiségeket összevetni a magyar viszonyokkal. A Hidroelectrica az első fél évben 10,6 terawattóra áramot állított elő, ami megfelel az összes magyarországi erőmű által megtermelt áram felének (2021-es adat).

Hidroelectrica
románia, vízerőmű
Fotó: Hidroelectrica

Ezekkel a remek első féléves számokkal a Hidroelectrica olyan értékeltségi szintre esett, amely már alacsonyabb a tőzsdére való bevezetési árnál. Azaz ilyen értékeltségi szinten a befektetők vették a részvényt a jegyzés során.

Kiindulva a már meglévő profitból, és feltételezve egy normalizált hidrológiai környezetet a második fél évre, az egy részvényre jutó éves eredmény 15-16 lej körül alakulhat. Ezt az előző évek tapasztalata alapján a befektetők mindig meg is kapták formájában, így 14 százalékos osztalékhozamot rakhat zsebre egy év alatt az a befektető, aki 112 lejes árfolyam mellett vásárolni tud a cég részvényeiből. 

 

Ez a hozam véleményünk szerint konzervatív becslés, mert az utóbbi években 120-140 százalékát fizette a ki a profitnak – az alacsonyabb beruházási ráta miatt tudta megtenni –, így az osztalékhozam 1,5 százalékponttal tovább is javulhat szerintünk. Tehát 15,5 százalékos osztalékhozamot is rejthet a román vízerőmű, ami igen kecsegető, ha figyelembe vesszük a román (7 százalék) és magyar (7,5 százalékos) tízéves kötvényhozamokat.

Nagy volt a tolongás a Hidroelectrica papírjaiért – többszörös túljegyzéssel zárult Románia legnagyobb részvénykibocsátása

Lezárult a nyilvános ajánlattétel a Hidroelectrica energiavállalat részvényeire kedden. Az, hogy miként alakul a papírok kibocsátási ára, szerdán fog kiderülni. Az ajánlattétel majdnem ötszörös túljegyzéssel zárult a kisbefektetők körében. A kereskedés július 12-én indul.