A Google anyavállalata, az Alphabet bejelentette, hogy a Robinhood Marketsben meglévő részesedésének közel 90 százalékát eladta, pár nappal azután, hogy a kereskedési alkalmazás tőzsdei vállalatként először vált nyereségessé – írta a Reuters.

This photo illustration shows a person looking at a smartphone with the projected Robinhood (HOOD) price shares in Los Angeles, July 27, 2021. The fast-growing online investment platform Robinhood aims for a valuation of as much as $35 billion when it goes public, the company said on July 19, 2021 in a securities filing. Robinhood, which has grown quickly during the coronavirus pandemic, anticipates offering shares at between $38 and $42 apiece, making its initial public offering worth as much as $2.3 billion.The service, which is especially popular with younger investors, has described its mission as "to democratize finance for all." (Photo by Chris DELMAS / AFP)
Fotó: AFP

A Robinhood a világjárvány idején vált vezető pénzügyi alkalmazássá, amikor több millió lakossági kereskedő csatlakozott a platformjához a könnyű kezelhetősége és a jutalékmentesség miatt. 2021 januárjában pedig még Wall Streetnek is nekiment, amikor a felhasználói elindították a GameStop mémrészvényraliját, keresztbe téve a vállalatot shortoló befektetési alapoknak.

A Fed szigorítási ciklusa azonban súlyos csapást mért a tőzsdékre, különösen a magasan szárnyaló technológiai részvényekre, amelyek iránt nagy volt a lakossági érdeklődés– ez pedig csorbát ejtett a Robinhood üzletén.

A részvényei a 2021. augusztusi csúcsuk óta mintegy 86 százalékot veszítettek az értékükből, és a vállalat évek óta veszteséges volt.

A kiskereskedők a szeszélyes piaci viszonyok miatt óvatosak maradtak, a platform havi aktív felhasználói száma pedig 10,8 millióra csökkent, egymillióval kevesebbre az első félévinél és 3,2 millióval kevesebbre a tavalyinál. Ezen az sem segített, hogy 2021 végén mintegy 7 millió felhasználó adatait lopták el a cég szervereiről.

Az Alphabet úgy döntött, hogy lassan kivonul a cégből. Pénteki közleménye szerint június 30-án már csak 612 214 részvénye volt a Robinhoodban, szemben az első negyedévben elkönyvelt 4,9 millióval. A csütörtöki záráskor a vállalat részesedése mindössze 7 millió dollárt ért.

A Robinhood nem sokkal ezután jelentette be, hogy a második negyedévben 3 centet keresett részvényenként, szemben az elemzők által jósolt 1 centes veszteséggel.

Milliós bírságot kapott a Robinhood

A cég kriptorészlege számos szabályt megszegett tevékenysége során.

Bár az Alphabet kihátrálása ezt a kis győzelmet is gyorsan eltörölheti, a cég az utóbbi időben jelentős lépéseket tett, hogy ellensúlyozza fő kereskedelmi üzletágának a gyengeségeit.

Júniusban a Robinhood megállapodott az X1 pénzügyi technológiai vállalattal, hogy mintegy 95 millió dollárért megvásárolja annak hitelkártyaüzletét, amellyel tovább bővítené a részvények mellett kriptokereskedéssel is rendelkező portfólióját.