A blokkláncának fundamentumai nem kívánják követni a kriptodeviza árfolyamának csökkenését: a bitcoin bányászatának nehézségét mérő mutató ugyanis a árfolyamának beszakadása ellenére is történelmi rekordértékre ugrott az elmúlt órákban.

Bitcoin,Gold,Coin,And,Defocused,Chart,Background.,Virtual,Cryptocurrency,Concept.
Fotó: Shutterstock

A bányászat nehézségét egy algoritmus automatikusan vizsgálja felül a bányászok számának, aktivitásának és a hálózat biztonságosságának figyelembevételével, a magasabb nehézségi szint megnövekedett aktivitást és erősödő biztonságot feltételez a blokkláncon. 

A bányászati nehézség mutatója 6,17 százalékkal emelkedett az elmúlt órákban, ezzel újabb rekordértéket állított fel a legnagyobb kriptodeviza történetében.

A szorzó módosítása ugyanakkor nem csak rekordmagasságba tolta a mutató értékét, de ez a felfelé módosítás volt az egyik legnagyobb mértékű, amelyet a mérce értékében a token létrehozása óta mértek.

A Bitcoin árfolyama 2023-tól
Hullámzó teljesítményt tudhat maga mögött az idén a bitcoin

A bányászat nehezedésén túl a bitcoin blokkláncának hashrátája is hatalmasat növekedett: ez a mutató abba enged betekintést, hogy egy adott pillanatban éppen mekkora számítási kapacitás áll rendelkezésre az érintett kripto hálózatán. A magasabb számok nagyobb kapacitást, ezáltal biztonságosabb láncot jelentenek.

A CryptoQuant analitikai platform egyik munkatársa szerint mindez azt bizonyítja, a bitcoin hálózata iránt korántsem rengett meg a bizalom a token árfolyamának csökkenése nyomán, sőt: a láncba vetett bizalom kifejezetten magas a befektetők részéről.

A bitcoin árfolyama ugyan 10 százalékkal csökkent, a hálózat megbízhatósága és teljesítménye ennek ellenére is nőni tudott. A bányászok tehát távolról sem fordítottak hátat a legnagyobb kriptodevizának

– fejtette ki az elemző. 

Hozzátette: a token árának csökkenése a hálózat mögöttes értékének növekedésével párhuzamosan ment végbe, ami arra utal, hogy a bitcoin jelenleg alulértékelt lehet.

Alaposan megrángatták a bitcoin árfolyamát az elszálló államkötvényhozamok

A vezető gazdaságok államkötvényhozamai 15 éves csúcsokra törnek, a kriptopiacon pedig nincs elég érdekes fejlemény: kockázatkerülésre rendezkednek be a befektetők.