A világszerte elszálló kötvényhozamok következményeként drasztikusan visszaesett kockázatvállalási hajlandóság állhat a elmúlt órákban megfigyelt, közel tízszázalékos árfolyamcsökkenése mögött. A legnagyobb forgalmú kurzusa a 25 314 dolláros szintet is megérintette, erre több mint két hónapja nem volt példa.

Bitcoin,Virtual,Currency,That,Shines,Golden,In,The,Dark
Fotó: Shutterstock

A bitcoin árfolyamszakadásával a legnagyobb kriptovaluta értéke szinte minden prémiumát elvesztette, amire korábban, a BlackRock június közepi, a piaci szereplők számára meglepetésként ható bitcoin ETF-iránti engedélykérelmének beadása óta szert tett.

Edward Moya, az Oanda szenior elemzője kiemelte:

A kötvénypiaci fejleményeket figyelembe véve nem meglepő, hogy a bitcoin árfolyama lejjebb csúszott.

A globális adósságpiaci hozamok ugyanis a legnagyobb gazdasági erővel rendelkező országok államkötvénypiacán hatalmas raliba kezdtek az elmúlt napokban, elsősorban a vártnál ellenállóbbnak bizonyuló gazdasági mutatók kamatpolitikára gyakorolt hatásaira reagálva. 

A világgazdaság motorjának számító Egyesült Államokban például a vártnál sokkal nagyobb mértékben, éves összehasonlításban 3,2 százalékkal nőtt júliusban a kiskereskedelmi forgalom, ami ismét elképzelhetővé teszi, hogy a Fed esetlegesen tovább folytathatja monetáris szigorítási kampányát.

A Bitcoin árfolyama 2023-tól
Kéthavi mélypontra esett a bitcoin kurzusa.

A magasabb kamatkörnyezet magasabb államkötvényhozamokat eredményez, ez pedig látványosan képes csökkenteni a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát – az államkötvények ugyanis gyakorlatilag semmilyen kockázatot nem hordoznak, kellően magas hozamok mellett pedig befektetők tömegeit tudják eltántorítani a rizikósabb eszközök vásárlásától.

Elemzők rámutatnak: a kötvénypiac vonzerejének növekedésével párhuzamosan a kriptotér húzóereje csökkent – nincsenek nagy érdeklődésre számot tartó fejlemények a szektorban, a bitcoin ETF-kérelmek sorsa sem rendeződik olyan gyorsan, mint azt sokak korábban remélték: ez pedig a teljes szegmens teljesítményére rányomja a bélyegét.