Kína legnagyobb magánkézben lévő ingatlanfejlesztő társasága, a Country Garden a hét végén jelentette be, hogy felfüggeszti 11 belföldi kötvénye kereskedését, ami kereskedők szerint általában arra utal, hogy a cég esedékes kifizetéseinek elhalasztását kezdeményezi – értesült a Reuters.

CHINA-ECONOMY-PROPERTY-COUNTRY GARDEN
Fotó: AFP

Kínai médiaforrások szerint a cég a likviditási problémái miatt várhatóan adósságátütemezést kér. Erre utal, hogy augusztus elején nem fizette ki két esedékes dollárkötvénykuponját, összesen 22,5 millió dollár értékben.

A Reuters információi szerint a Country Gardennek 9 milliárd jüan névértékű kötvénye jár le a jövő hónapban.

A cég részvényeinek árfolyama a hongkongi Hang Seng tőzsdén hétfőn újabb 18 százalékkal, egy hónap alatt összesen már 50 százalékkal zuhant.

A Country Garden pénzügyi nehézségei mögött a kínai gazdaság, ezen belül az lassulása, az ezzel járó finanszírozási és likviditási problémák, valamint kormányzati intézkedések állnak.

A pekingi kormány 2020-ban szigorított az ingatlanpiaci hitelezés szabályain, hogy kordában tartsa a burjánzó ingatlanpiaci folyamatokat, ám ezzel megnehezítette az ingatlanfejlesztők számára hiteleik refinanszírozását.

A kínai pénzügyi és ingatlanpiaci feszültségeket tovább fűtötte, hogy két tőzsdén jegyzett társaság arról számolt be a hétvégén, hogy nem kapta meg a Zhongrong International Trust Co. társaságtól a lejáró befektetési termékeinek a kifizetését.

A Zhongrong International Trust Co. tevékenységi körébe több más mellett az ingatlanfinanszírozás is beletartozik.

Elemzők attól tartanak, hogy a mintegy 3 ezermilliárd dollárra becsült kínai árnyékbankrendszerben az egyik pénzügyi közvetítő bukása láncreakciót válthat ki, és súlyos pénzügyi válságot okozhat a világ második legnagyobb gazdaságában.