A kínai Lenovo Group Ltd. 24 százalékos bevételcsökkenésről jelentett pénzügyi első negyedévéről, és ezzel már a negyedik egymást követő negyedévben jegyeztek fel visszaesést, a számítógépek és az okostelefonok iránti globális keresletcsökkenés miatt.

lenovo
Fotó: Shutterstock

A hagyományos kivitelű személyi számítógépek (PC) világelső gyártója csütörtökön azt közölte, hogy 

a június végével záródott negyedévben 12,9 milliárd dollár volt a bevétele, ami 24 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, és elmaradt az elemzői várakozások átlagában szereplő 13,84 milliárd dollártól.

Az adózott eredmény éves összevetésben 66 százalékkal, 177 millió dollárra csökkent. A szakértői várakozások átlagában 212,5 millió dollár szerepelt.

A Lenovo részvényára a hongkongi tőzsdén 1 százalék körüli mínuszban állt csütörtökön, közép-európai idő szerint röviddel reggel hét óra után.

 

Az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat számításai szerint az idei második negyedévben 16,6 százalékkal, 59,7 millióra esett a személyi számítógépek (asztali számítógép, notebook és munkaállomások) kiszállítása világszerte. A kínai Lenovo továbbra is az első helyen állt a negyedévben 24 százalékos piaci részesedésével, úgy, hogy a cég kiszállításai 20,8 százalékkal csökkentek a tavalyi második negyedévhez képest, de több mint 11 százalékkal nőttek az idei első negyedévhez viszonyítva.

A HP is csökkenti kínai függőségét, áthelyezi a gyártás egy részét

A világ második legnagyobb számítógépgyártójának számító HP más amerikai technológiai vállalatokhoz képest viszonylag lemaradva kezdte meg a gyártás egy részének áthelyezését Kínából.