A vártnál valamivel szerényebb negyedéves bevételbővülésről, ám az előre jelzettnél nagyobb nyereségről jelentett a Borsodi sörmárkát is birtokló kanadai-amerikai Molson Coors, amely kedden egész éves tervszámait is felsrófolta.

Miskolc,,Hungary,-,23,May,,2018:,New,Beer,Of,Borsodi
MISKOLC, HUNGARY - 23 MAY, 2018: New beer of Borsodi called Mester (Master in Hungarian). Borsodi is one of the most widely consumed beers in Hungary. Borsodi is a subsidiary of Molson Coors
A Borsodi márka is a Molson Coors portfólióját erősíti. Fotó: Shutterstock

A chicagói székhelyű sörgyártó másfélszeresére ugró, 387 millió dolláros adózott nyereséggel zárta a június végéig tartó három hónapot, az egy részvényre jutó 1,78 dolláros profit 15 centtel verte a piaci várakozásokat.

A Miller és a Staropramen márkák tulajdonosa 12 százalékos bevételbővülésről számolt be kedden, a 3,27 milliárd dolláros forgalom ezzel együtt kissé elmaradt a 3,29 milliárdos elemzői várakozástól.

A befektetők pedig inkább erre figyeltek, 6 százalékkal lerántva a részvényárfolyamot a keddi kereskedés legelején.

A hazai piacon 10,7 százalékkal nőttek az eladások, elsősorban a prémiummárkák felé forduló amerikai fogyasztóknak köszönhetően. Az Egyesült Államokban a rivális ABInBev-hez tartozó Bud Light marketingkampánya körül kialakult botrány és fogyasztói elfordulás is besegített a Molson Coorsnak.

Ezek az eredmények az elmúlt három év és egy hosszú távú stratégia fokmérői, bizonyíthatóan erősödtek a márkáink, az ellátási láncunk és a sörfőzdéink

– mondta el a negyedéves számok kapcsán Gavin Hattersley elnök-vezérigazgató.

A prémiumtermékek, köztük a Miller Light és Coors Light iránti erős kereslet mellett a vezetőség javította egész évre vonatkozó bevétel- és eredménycélját is. Ezek alapján a forgalom a korábban jelzett alacsony egy számjegyű helyett magas egy számjegyű mértékben bővülhet, míg az adózás előtti alapnyereség 23-26 százalékkal ugorhat meg a korábban prognosztizált néhány százalékos bővülés helyett.

 

A vezetőség múlt hónapban részvényenként 41 cent negyedéves kifizetését indítványozta, amelyet szeptember 15-én kaphatnak kézhez a befektetők. A részvényárfolyam a mai nagy esés ellenére 27 százalékkal került feljebb az év eleje óta.