Az okostelefonok átlagos eladási ára az International Data Corporation (IDC) szerint tavaly 450 dollár volt Kínában, ami 160 ezer forint az augusztus elsejei árfolyamon számolva. A Canalys piackutató arra számít, hogy az átlagos eladási ár tovább növekszik a következő hónapokban, elsősorban az Apple és a kínai gyártók csúcskategóriás készülékeinek felfutó értékesítésének köszönhetően.

Smartphones,Are,Sold,In,An,Electronics,Store.,Minsk,,Belarus,-
Visszaesett a kínaiak okostelefon-kereslete, de a luxustelefonokat továbbra is vásárolják.
Fotó: Shutterstock

Az ár annak ellenére növekszik, hogy kevesebb telefont értékesítenek. Az IDC adatai szerint a teljes okostelefon-piac közel 12 százalékot esett éves összehasonlításban az első negyedévben. 

Azaz a fogyasztók kitartanak a csúcskategóriás készülékek mellett, az olcsóbbak pedig már nem olyan keresettek, mint korábban.

A fentiekből következik, hogy a trend a csúcskategóriás telefonokat gyártó Apple-nek kedvez. A számok is ezt mutatják, mivel az öt legnagyobb gyártó közül egyedül az amerikai vállalat növelte az eladásait.

Az Apple legerősebb kihívója a 600 dollár feletti, prémiumpiacon valószínűleg a Huawei lesz. A két cég a 600–800 dolláros készülékek esetében 56 százalékos, az 1000–1600 dollárosok esetében pedig 94 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik az IDC szerint – írja a CNBC

A nagy kínai okostelefon-gyártók összecsukható telefonokkal célozzák a prémiumszegmenst. A Huawei idén piacra dobta a Mate X3-ast, míg a Honor a Magic V2-est, de a Xiaomi is kiadott hasonló készüléket, igaz, ennek az eladásai nagyot estek. 

Az Apple-nek egyelőre nem kell tartania a versenytársaitól: a vásárlói egyrészt erősen hűségesek a márkához, másrészt pedig a telefonjai kiegészítőit, például okosórát, költséges lenne lecserélni.