Az Apple várhatóan az iPhone-eladások visszaeséséről fog beszámolni az áprilisi–júniusi negyedévben, miután a lassuló gazdaság Kínában és az Egyesült Államokban is lehűtötte a vásárlási kedvet. A vállalat azonban hamarosan bemutatja az új okostelefon-modelljét, és a mesterséges intelligenciára alapuló fejlesztései is piacra kerülhetnek, amivel a technológiai óriás gyorsan talpra állhat – írta a Reuters.

Apple Store
Fotó: NurPhoto via AFP

A világ legértékesebb vállalata csütörtökön zárja le az eredményeit, az elemzők pedig 1,6 százalékkal gyengébb negyedéves bevételre számítanak – ez 2016 óta a legmeredekebb harmadik negyedéves esése lenne, amit elsősorban az iPhone-eladások csökkenése okozott.

Az Apple várhatóan 2 százalékkal kevesebbet adott el az okostelefonokból a három hónapos időszak alatt, szemben az egy évvel korábbi 3, valamint az előző negyedévi 1,5 százalékos növekedéssel.

Jelentős visszaesés várható a Mac és az iPad eszközök terén is, ahol a Refinitiv adatai szerint 10,6 illetve 11,2 százalékkal csökkentek az eladások.

A gyenge eredmények jelentős része elsősorban Észak-Amerikából származik, ahol az elemzők szerint a bevételek 6 százalékkal csökkentek. Kínában – az Apple harmadik legnagyobb piacán – az egyenetlen gazdasági fellendülés miatt az eladások stagnálnak, bár a vállalat még így is jobban teljesített az országban, mint az androidos riválisai.

A bizonytalan kínai piac már az előző negyedévben is érezhető volt, amikor az International Data Corp. piackutató szerint 2,1 százalékkal csökkentek az országba irányuló okostelefon-szállítások.

A legtöbb befektető úgy érzi, hogy a gyenge Kína kockázatos az eredmények szempontjából, de az Apple pozíciója ott még mindig szilárd lábakon áll, és a vállalat valószínűleg csak kis mértékben vagy egyáltalán nem fog visszaesni az iPhone-eladásokban

– írták a Piper Sandler elemzői. Véleményük szerint, ha a kínai értékesítés gyengülni fog, azt ellensúlyozni tudja az indiai piac, ahol az Apple egyre nagyobb lendülettel nyer teret.

A negatív negyedéves jelentés megtörheti az Apple raliját, amelyen január óta rengeteget nyertek a befektetők. A vállalat részvényei idén eddig több mint 50 százalékot erősödtek, szemben a technológiai Nasdaq kompozit indexének közel 37 százalékos emelkedésével.

 

Jövő hónapban a vállalat új részleteket fog bemutatni az iPhone 15-ről, amelynek modelljei várhatóan már az általánosan elfogadott USB-C-portokkal lesznek felszerelve. A bejelentés egy kis lökést adhat az Apple okostelefon-eladásainak a július–szeptemberi negyedévben, amely talán elég lesz ahhoz, hogy újra pozitív irányba terelje a céget, bár az elemzők még vegyes eredményeket jósolnak erre az időszakra.

A vállalat szolgáltatási üzletága azonban továbbra is erős, és a reklámpiac fellendülésének hála ellensúlyozhatja a gyenge eszközeladásokat.

A cég teljes bevételének mintegy negyedét kitevő üzletág várhatóan 5,7 százalékkal fog növekedni, elsősorban az iCloud-előfizetések áremelése, valamint az App Store és a streamingszolgáltatások ereje miatt. Ezek az üzletágak viszonylag stabilan emelkedtek az elmúlt egy évben, és ezt a trendet várhatóan most is tartani fogják.

A befektetői hangulat még egy gyenge negyedéves jelentés mellett is pozitív maradhat, ha az Apple végre bemutatja, hogy a jövőben milyen módon használná fel a mesterséges intelligenciát (MI) a termékei fejlesztésében. A vállalat a rendezvényein eddig megpróbálta kerülni az MI-kérdést, ellentétben más technológiai óriásokkal, mint az Alphabet vagy a Microsoft.

Belsős információk szerint azonban az Apple csendben már rég elkezdett dolgozni a saját nagy nyelvi modelljén, amely Ajax néven futna – ennek bemutatása pedig erős löketet adhat a vállalatnak.