A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 19,17 pontos, 0,03 százalékos csökkenéssel, 55 356,93 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 15,5 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével csökkentek az előző napi záráshoz képest.

20220518 Budapest BÉT közgyűlés Megtartotta éves rendes közgyűlését a Budapesti ÉrtéktőzsdeFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Szinte egész nap negatív hangulat uralta a kereskedést a budapesti tőzsdén a hét első napján. 
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Erősen negatív hangulatban zajlott a kereskedés, a nyugat-európai részvényindexek lefelé tartottak, és a tengerentúlon is eladói nyomás van. Délutánra sikerült kissé felkapaszkodnia a BUX-nak, azonban a vezető részvények árfolyama az OTP kivételével csökkent, így a is csökkenéssel zárt – mondta Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek. 

A szakértő elmondta, hogy a befektetők figyelmének központjában most a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntő ülése van. A várakozások szerint összezárhat az egynapos betéti gyorstender kamata és az alapkamat szintje, emellett más módosítás is valószínűsíthető a jegybanki eszköztárban.

  • A Mol árfolyama 12 forinttal, 0,43 százalékkal, 2774 forintra csökkent, 1,5 milliárd forintos forgalomban.
  • Az OTP-részvények ára 150 forinttal, 1,17 százalékkal, 12 995 forintra erősödött, forgalmuk 11,5 milliárd forintot tett ki.
  • A Magyar Telekom árfolyama 10,0 forinttal, 1,88 százalékkal, 523 forintra esett, forgalma 736,6 millió forint volt.
  • A Richter-papírok árfolyama 125 forinttal, 1,36 százalékkal, 9075 forintra gyengült, a részvények forgalma 1,2 milliárd forintot ért el.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 4882,82 ponton zárt hétfőn, ez 29,73 pontos, 0,61 százalékos emelkedés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Új szakaszba lép kedden a hazai monetáris politika, és ez a forint sorsáról is dönthet

Közel egy év után ismét az alapkamat lehet az irányadó ráta, ha valóban összezárja a kamatszinteket a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, amely keddi kamatdöntő ülésén kivezetheti az eszköztárából a tavaly októberi pénzpiaci turbulenciák idején bevezetett, egynapos betéti eszközt. A piacok most fontos iránymutatást kaphatnak a következő hónapok menetrendjéről, ami a forint árfolyamát is érdemben befolyásolhatja.