Pénz- és tőkepiac

A dollár látványosan gyengül, a forint óvatosan erősödik az amerikai munkaerőpiaci adatközlés után

A 187 ezer új munkahely azt mutatja, hogy a kamatok hűtik az amerikai gazdaságot.

Pénteken, a tengerentúli piacnyitás előtt jelent meg az Egyesült Államok augusztusi foglalkoztatási jelentése. Eszerint a múlt hónapban 187 ezer új munkahely létesült, míg az elemzői konszenzus 170 ezret várt. A munkanélküliségi ráta 3,8 százalékos, ami meghaladja a 3,5 százalékos előrejelzést. Az amerikai határidős részvényindexek emelkedtek az adatközlés után, míg a dollár látványosan gyengült az euróval szemben.

Fotó: Jewel Samad / AFP

A foglalkoztatás növekedése augusztusban visszafogott maradt, 

tükrözve a magas kamatlábak hatását és az amerikai gazdaság fokozatos lehűlését a pandémiás lezárásokat követő fellendülésből. 

Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke a múlt héten Jackson Hole -ban azt mondta, hogy fontolóra veszi a kamatlábak emelését az év későbbi részében, ha a gazdaság nem lassul le eléggé ahhoz, hogy az csökkenhessen. A foglalkoztatási jelentés volt az első gazdasági adat Powell beszéde óta.

Az adatközlés után az euró-dollár az 1,88-os szintig szúrt fel. A dollárgyengülés nyomán

a péntek reggel óta gyengélkedő forint óvatos erősödésbe kezdett, az euró-forint kereszt a 382,70 közelébe süllyedt vissza.

A péntek este esedékes Moody’s felülvizsgálat még piacmozgató hatással lehet a forintra. A befektetők a magyar adósbesorolás stabil kilátásának negatívra rontásától tartanak. 

 

FED usa munkaerőpiac
Kapcsolódó cikkek