Pénz- és tőkepiac

Sávplafont tesztel a forint a Moody’s-felülvizsgálat előtt, GDP-adatok után

A technikai recessziót megerősítő részletes GDP-adat nem okozhatott meglepetést, mert korábban már az előzetese orrba nyomta a magyar devizát.

Forintgyengülés rajzolódott ki az euró-forint grafikonján péntek reggel. Fundamentális hírként kínálkozott a részletes GDP-adat közlése, amely megerősítette, hogy technikai recesszióban van a magyar gazdaság. Persze a vártnál fényesebb külkereskedelmi többlet meg a másik oldalon nyomhat valamit a latban. Mindenesetre, az euró-forint péntek reggel 383 fölé szúrt, miközben csütörtökön már csak karnyújtásnyira volt a 377 forintos euró, s a technikai indikátorok is lefelé, a forint erős oldalára mutattak. Ám péntek délelőtt hamar visszakúszott a jegyzés 382,45 közelébe, aztán újra feljebb lendült.  

money, forint, pénz, mnb, összeg,befektetés,kamat
Fotó: Getty Images

A részletes GDP-adat már nem rázta meg a piacot, miután az előzetes adatok is kellemetlen meglepetést okoztak

– mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője, hozzátáve: 

egy korábban letört Fibonacci-szint húzódik 382,50 közelében, amely most ellenállásként szolgál, s a reggeli piaci mozgás ennek várható visszatesztje volt. 

Az Equilor elemzői szerint pénteken

a Moody’s-felülvizsgálat lehet piacmozgató hatású,

annak az eredményét a pénteki piaczárás után teszik közzé. A  jelenlegi osztályzat Baa2 stabil kilátással, amely a másik két hitelminősítő rendszerében BBB osztályzatnak felel meg. Legutóbb tavaly szeptemberben került sor vizsgálatra, akkor a Moody’snál abban bíztak, hogy az év végéig sikerül megállapodni az uniós forrásokról. Bár a külső egyensúlyi pozíciója jelentősen javult Magyarországnak az elmúlt hónapokban, az uniós forrásokkal kapcsolatban továbbra is fennálló bizonytalanságok miatt

a stabil kilátást negatívra ronthatják. 

Jelenleg az S&P-nél egy fokozattal alacsonyabb, BBB mínusz osztályzat van érvényben stabil kilátással, míg a Fitch Ratingsnél BBB osztályzat negatív kilátással.

A forintot sok hatás érte

az elmúlt egy hétben. Bár a dollár erősödése ellene hat, de az európai földgázárak esése és az MNB üzenete az adatvezérelt kamatcsökkentésről kifejezetten támasztja a forintot. Ám feltűnő, hogy a régiós devizák sokkal kiegyensúlyozottabban mozogtak az elmúlt időszakban.  

 

Varga Zoltán Moody ' s GDP forintgyengülés
Kapcsolódó cikkek