Magyarország nem tervez több devizakötvény-kibocsátást az idén, de ha a likviditáskezeléshez szükséges, akár 1 milliárd euró értékű eurókötvényt is piacra vihet még – mondta Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója szerdán a Reutersnek.
 

Hands,Holding,European,Euro,Bills
Fotó: Shutterstock

A keddi eurókötvény-kibocsátásból 1,75 milliárd euróhoz jutó országnak meglehetősen alacsony a 2024-es lejáratú devizakötvény-állománya, ezért jövőre nem feltétlenül lesz szükség újabb kibocsátásra

– tette hozzá Kurali.

A részletes terveket azonban Magyarország 2024-es adósságfinanszírozási tervében hoznák nyilvánosságra, még az idén.

A Reuters arra is kitér, hogy az ÁKK honlapján található befektetői prezentáció szerint a magyar devizaadósságból 2027-ig évente kevesebb, mint 2 milliárd euró értékű jár le.

Az ÁKK vezérigazgatója azt is elmondta, hogy a keddi eurókötvény-kibocsátás a 2024-es lejáratú devizakötvények – legfeljebb 500 millió dollár erejéig történő – előfinanszírozására teremt lehetőséget. Arról viszont nem nyilatkozott, hogy a bevételt az állam a Budapest Airportban való részesedés vásárlására is felhasználhatja-e.

Magyarország januárban összesen 4,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki dollárban denominált benchmark kötvényeket, amelyek 2023-as devizahitel-szükségletének nagy részét fedezik – emeli még ki a Reuters.

A forint utóbbi napokban látott vesszőfutását az elemzők a költségvetés megnövekedett forrásigényével magyarázták, ezért a Reuters interjúja nyugtató hatással lehet a hazai deviza piacára.