Kiemelkedő, háromszoros kereslet mellett összesen 1,75 milliárd euró értékben bocsátott ki tízéves futamidejű államkötvényt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A sikeres kötvénykibocsátás azt mutatja, hogy a befektetők a háborús válság ellenére is bíznak a magyar gazdaságban – írta szerdai közleményében a Pénzügyminisztérium.

20230822 Budapest ParlamentFotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A magyar állam öt pénzügyi intézményt, az Erstét, a Goldman Sachs európai leányvállalatát (Goldman Sachs Bank Europe), az ING-t, a KBC Bankot és az osztrák bankcsoportot, a Raiffeisen Bank Internationalt bízta meg egy tízéves eurókötvény-kibocsátás lebonyolításával.

A 2033. szeptember 12-én lejáró eurókötvényeknél az 5,9 milliárd eurót is meghaladó ajánlati könyvből végül 1,75 milliárd eurónyi ajánlatot fogadott el az ÁKK.

A sikeres tranzakció több szempontból is kedvező Magyarország számára. Egyrészt javítja az államadósság hátralévő átlagos futamidejét, és segíti a jövőre lejáró adósságok előtörlesztését, másrészt hozzájárul ahhoz, hogy az államadósság finanszírozása több lábon álljon.

A kötvénykibocsátással a devizaadósság aránya továbbra is a teljes adósságon belül kijelölt 30 százalékos referenciatartomány alatt marad – amely jóval kedvezőbb a 2010-es 50 százalékos szintnél.

Legutóbb idén januárban bocsátott ki devizakötvényt az ÁKK, 4,25 milliárd dollár értékben háromszoros befektetői érdeklődés mellett.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a kormány adósságkezelői céljai változatlanok, az államadósság csökkentését folytatni kell, miközben az finanszírozásában a belföldi forrásokra kell helyezni a hangsúlyt. A tárca kiemelte, hogy a hazai megtakarítások hozzájárulnak az letöréséhez és biztos alapot teremtenek a jövőbeli gazdasági növekedésnek.

A kötvénykibocsátás sikere egyúttal azt is jelzi, hogy a befektetők továbbra is bíznak a magyar gazdaságban. Ezt a bizalmat a hitelminősítők is igazolták, a múlt héten megerősítette a magyar államadósság besorolását és kilátását a Moody’s. A nemzetközi hitelminősítő továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot, várakozása szerint a magyar gazdaság jövőre visszatér a magas ütemű növekedési pályára, miközben a kormány jelentősen csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot.