Adóparadicsommá válhat a metaverzum, ha nem születik mielőbb egy széles körű, átfogó és újító szándékú adójogi szabályozás, amely a digitális világban történő tranzakciókat és gazdagodást sápolja meg – fejtette ki friss tanulmányában Christine Kim harvardi jogtudós, aki javaslatokat is tett a helyzet megoldására.

Woman wearing virtual reality simulator near colorful illuminated lights
Woman wearing virtual reality simulator near colorful illuminated lights
Fotó: Getty Images

A metaverzum megadóztatása címen írott publikációjában Kim kiemelte: a metaverzumban az egyének tisztán a digitális világon belül képesek vállalkozásokat indítani, profitot termelni és végső soron határtalanul meggazdagodni, és a tranzakciók után a jelenlegi szabályozások szerint csak akkor kell hogy adót fizessenek, ha azokat realizálják, vagy kiviszik a valóságba, például fiat devizákra váltják át, mint a dollár, az euró vagy a forint.

A szakértő szerint ez a fajta eljárásrend lehetővé teszi a metaverzumban vállalkozók számára, hogy adó- és tehermentes formában gyarapítsák vagyonukat egészen addig, míg úgy nem döntenek, hogy kiveszik azt a digitális ökoszisztémából, hatalmas versenyelőnyre téve ezzel szert a fizikális valóság vállalkozóival szemben.

Kim felvetése szerint, lévén az online tőkemozgások követése végtelenül egyszerű a hatóságok számára, a jelenlegi rendszernél sokkal előnyösebb lenne a digitális világon belüli pénzáramlást a tranzakciók pillanatában megadóztatni, minimálisra csökkentve ezzel annak esélyét, hogy valaki éveken keresztül adómentesen folytathasson vállalkozási tevékenységet. A szakértő szerint ennek technikai kivitelezése sem ütközne jelentős akadályokba, az érintett metaverzumokat üzemeltető vállalatok ugyanis könnyedén alkalmazhatnák az adóterheket az egyes tranzakciókra.

Feneketlen kút és az évszázad üzlete is lehet Mark Zuckerberg metaverzuma

A VR-álom óriásira duzzadt, és egyre több forrást emészt fel a vállalatban, miközben a technológia jövőbeli potenciálja a legjobb esetben is bizonytalan.

A megadóztatott összeg pedig korántsem lenne jelentéktelen: a PayPal számításai szerint több mint 35 millió ember tart pénzt a metaverzumban, a teljes tőkemennyiség pedig a 163 milliárd dollárt is meghaladja.

A metaverzumban végzett munkáért járó fizetések kívánt formái
A legtöbben kriptodevizákban szeretnék megkapni fizetésüket a metaverzumban végzett munkájukért

Az adóztatás kérdésében annak is nagy szerepe van, hogy a felhasználók milyen formában bonyolítják le tranzakcióikat: a PayPal kutatása szerint a felhasználók 75 százaléka használ valamilyen kriptodevizát online tőkemozgása során, ami alig marad el a legtöbbet használt PayPal-fiókon keresztüli, illetve bankkártyás fizetési módok 80 százalék körüli népszerűségétől.

A kriptodevizák közül a felhasználók a bitcoint részesítik előnyben a legnagyobb számban: a legismertebb kriptodeviza ugyanis a felhasználók 80 százalékának gazdagítja a digitális tárcáját, 60 százalékuk pedig ethert (is) tart.