A Niantic sokadik alkalommal próbálta megismételni a legnépszerűbb játékának, a Pokemon Gonak a sikerét, azonban a szoftver alapjaként szolgáló fejlesztők által „valós metaverzumnak” nevezett technológia a felhasználók körében már régen elvesztette a vonzerejét – írta a Bloomberg.

Pokemon Go Officially Released in Southeast Asia and Oceania
A Niantic sokáig a telefonjáték-piac úttörőjének számított.
Fotó: NurPhoto via AFP

Május 9-én a San Francisco-i székhelyű szoftverfejlesztő elindította a Peridot nevű, ingyenes telefonos játékát, amelyben a „digitális és a fizikai világot lehet összekapcsolni” ahhoz, hogy egy háziállatot neveljünk. A telefon kameráját használva a digitális kedvencünket kivetíthetjük a való világba – legalábbis a képernyőn keresztül –, ahol úgy lehet vele játszani, mint egy igazi háziállattal.

Bár a program kétségtelenül cuki és grafikailag gyönyörű, már egy héttel az indítás után is az tűnik ki, hogy elbukott.

A Peridotot a Google és az Apple boltjaiban eddig 675 ezren töltötték le, ám a legtöbb felhasználó alacsony értékelést adott az alkalmazásnak és gyorsan le is törölte. A kritikusok szerint a „kiterjesztett valóság” (AR), a program alapjául szolgáló technológia semmi extrát nem ad hozzá az egyébként „középszerű” játékhoz, cserébe viszont gyorsan lemeríti a telefon akkumulátorát.

A legújabb Tamagocsi bukása azonban nem csak a Nianticot érinti, hanem a teljes metaverzumszektort, amiért pár hónappal ezelőtt Szilícium-völgy még teljesen meg volt őrülve – annyira, hogy Mark Zuckerberg állítólag ezért nevezte át a Facebook anyavállalatát Metara.

Bár a Meta, a Microsoft, az Alphabet, az Nvidia és természetesen a Niantic abban bízott, hogy a virtuális valóság, az AR és a metaverzum majd mindenkit össze fog kapcsolni, a technológiai áttörés egyelőre még várat magára.

Miután a 2016-ban elindított Pokemon Go hihetetlenül népszerű volt és több milliárd dollárnyi bevételt hozott a cégnek, a fejlesztő valószínűleg úgy gondolta, hogy játék sikerét a virtuális valóságnak köszönheti – nem pedig annak, hogy a Pokémon a világ egyik legismertebb és legsikeresebb médiaterméke.

A Pokemon Go legtöbb felhasználója már a kezdetektől fogva azt kérte, hogy ki lehessen kapcsolni a játék AR-funkcióit, ami most a Peridotnál is megismétlődik. Az embereknek egyelőre még nem kell a hipermodern csúcstechnológia, sokkal fontosabb, hogy a játékélmény jó legyen 

– mondta Ben Arnold, az NPD fogyasztói technológiai elemzője.

A Niantic egyelőre elhessegette ezeket az aggodalmakat, és abban bízik, hogy az új alkalmazásuk szépen lassan eléri a kívánt eredményeket. Azonban a Pokemon Go óta közel egy tucat ilyen játékot fejlesztettek ki – vajon mikor döntenek úgy, hogy ezt a technológiát már nem éri meg üldözni.

Zuckerberg-malőr: lenyomta a metaverzumot a mesterséges intelligencia

A metaverzum pár éve a technológia egyik legfelkapottabb koncepciója volt. Mára a cégek sorra jelentik be, hogy leépítik vagy megszüntetik az ezzel foglalkozó egységeiket. Sőt, még a Facebook tulajdonosa, Mark Zuckerberg is inkább másra koncentrál.