Már augusztusban megmutatkoztak a jelei a kifeszített amerikai lazulásának. Az idén ugyanis csökkenő bérekkel szembesülnek az új alkalmazottak, ám ez még nem jelenik meg hangsúlyosan a statisztikában, mert havonta az összes foglalkoztatottnak csak 4 százalékát teszik ki az új belépők. Az éles munkaerőpiaci fordulat újabb előjele, hogy az ország legnagyobb magánmunkáltatója, a Walmart kiskereskedelmi lánc – a The Wall Street Journalhez eljutott dokumentumok szerint – július közepén megváltoztatta az órabéres munkavállalók bérstruktúráját. 

walmart
Fotó: Shutterstock

Az új struktúrában a legtöbb új alkalmazott a lehető legalacsonyabb órabért kapja az adott áruházban.

A korábbi rendszerben az új alkalmazottak egy része, például azok, akik az online megrendelésekkel foglalkoznak, valamivel többet kerestek volna, mint más új alkalmazottak, például a pénztárosok. A Walmart mintegy 1,6 millió amerikai munkavállalót foglalkoztat, a többségük üzletekben és raktárakban dolgozik. 

Az új bérstruktúra nem csökkenti a jelenlegi alkalmazottak bérét, de lehetővé teszi az üzletek számára, hogy alacsonyabb bérrel vegyenek fel új embereket. A tőzsdei lap emlékeztet, hogy a Walmart és más nagy munkáltatók 

évek óta folyamatosan emelik a béreket és a juttatásokat, hogy magukhoz vonzzák a munkavállalókat a feszes munkaerőpiacon.

A Walmart szerint a bérstruktúra módosítása lehetővé teszi a munkavállalóknak, hogy fizetési hatások nélkül mozogjanak az egyes munkacsoportok között, mint az élelmiszer, a nyilvántartások, a raktározás vagy a digitalizáció.

A vállalati dokumentumokból az is kiderült, hogy több mint 50 ezer munkavállaló kapott fizetésemelést, mert a bérük az új minimumszint alatt volt. Csütörtökön 

a Walmart szóvivője megerősítette a bérstruktúra változását,

hozzátéve, hogy ez lehetővé teszi a munkavállalóknak, hogy új készségeket sajátítsanak el, mielőtt feljebb lépnek a vállalati szamárletrán.

Januárban a Walmart bejelentette, hogy 12 dollárról 14 dollárra emeli a minimális órabért, hogy versenyezzen a munkavállalókért, miközben számos rivális, köztük az Amazon és a Target, eleve 15 dollárról nyitotta az új évet. A vállalat fizetést emelt és bónuszokat is fizetett több pozícióban, például a teherautó-sofőröknél. Továbbá versenyelőnyként kezelték a képzési támogatást. 

A kiskereskedők keresik a költségcsökkentés lehetőségeit, arra számítva, hogy az év végi ünnepi vásár várható gyengeségeit ellensúlyozzák

– mondta David Bassuk, az AlixPartners tanácsadó globális kiskereskedelmi szakértője. Még fontosabb jelzés, hogy egyre jobban hűl a szélesebb amerikai munkaerőpiac. A munkaerő-felvétel idén nyáron lelassult, s az országos munkanélküliségi ráta augusztusban 3,8 százalékra emelkedett a júliusi 3,5 százalékról. 

Egyes elemzők szerint, a Walmart piaci ereje miatt az új bérstruktúra az egész kiskereskedelmi szektorra hatással lesz az Egyesült Államokban. Az amerikai jegybank szerepét betöltő 

Fed különös figyelemmel kíséri a munkaerőpiaci adatokat,

amelyek az inflációs mutatókhoz hasonlóan döntően befolyásolják a kamatdöntéseket.