Bár az utóbbi napokban több borús jelzést is adtak az elemzők a Mol részvényárfolyamának kilátásairól, a magyar olajtársaság egyik legnagyobb „rajongója” most még optimistább előrejelzéssel rukkolt elő.

2017.05.19.  MOL százhalombattai Dunai Finomítója. Fotó: Móricz-Sabján Simon 2017.05.19.  MOL százhalombattai Dunai Finomítója. Fotó: Móricz-Sabján Simon
Eltérően látják a Mol kilátásait a szakértők. Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság-archív

A prágai székhelyű Wood&Company szerdán 310 forinttal megemelte a Mol-részvényekre vonatkozó célárát, a következő 12 hónap során így már 3810 forintra várja azokat. A frissített árfolyamcél teljesülése 38 százalékos ralit jelentene a jelenlegi szintről, és ezzel mindenkori árfolyamcsúcsát – 3876 forint – is újra megközelíthetné az árfolyam.

A tetemes hozampotenciál miatt a cseh elemzőház továbbra is vételre ajánlja a magyar meghatározó blue chip papírját.

A Woodnál csupán az mBank optimistább, a lengyel bank 4209 forintra taksálja a Mol-részvény értékét. A közelmúltban azonban inkább óvatosabb szakértői jóslatok érkeztek, az Erste és a Citi is tegnap állt elő a korábbinál visszafogottabb várakozásokkal.

Az osztrák bankház 80 forinttal 2870 forintra faragta le a célárát, amerikai szektortársa pedig 3200-ról 2900 forintig húzta lejjebb a részvényre vonatkozó becslését. Az 5 százaléknál szerényebb felértékelődési potenciál mellett mindkét pénzintézet tartásra minősítette le ajánlását.

Az Erste szerint az olajtársaságot idén is terhelő, összesen 1,3 milliárd dolláros különadók és a korábbinál gyengébb külső környezet is rányomja a bélyegét a Mol eredménytermelésére, a nyáron kifizetett, 354 forintos rekordosztalék után jövőre pedig már csupán 175 forintos részvényenkénti osztalékra futja majd a vállalattól.

A hónap elején a Raiffeisennél is romlott a hazai energetikai óriás megítélése, a 600 forinttal 2500 forintra leszállított árfolyam-várakozással együtt eladási jelzést adtak a papírra.

A Mol árfolyama 2023-tól
 

A Refinitiv adatbázisában szereplő konszenzusos célár jelenleg 2999 forint, ami szűk 9 százalékos hozammal kecsegtet. A céget követő tíz bróker közül négy vételt, ugyanannyi tartást, két befektetési szolgáltató pedig eladást javasol.

A Mol kurzusa a szerdai kereskedés hajrájáig 1,5 százalékot erősödött, az év eleje óta pedig 8 százalékkal drágult a részvény.