Egy kínai tartományi bíróság egyedi és megmásíthatatlan digitális eszközként ismerte el a bitcoint, rámutatva: a legnagyobb kriptodeviza mögöttes értéke hatalmas, a tokenek pedig véges számuk miatt anyagi biztonságot is nyújthatnak.

Bitcoin,Mining,Concept,,Digital,Money
Fotó: Shutterstock

A kínai bíróság szeptember 25-én tette közzé a jelentést, amelyben a digitális technológiák fejlődését tárgyalta. A jelentés megállapította, hogy az online technológiák fejlődésével létrejött digitális valuták, mint például a egyedinek és megismételhetetlennek tűnnek, ugyanakkor a digitális javak tengerében a bitcoin megkülönböztetett figyelmet igényel – a bíróság szerint ugyanis a bitcoin olyan kulcsfontosságú devizatulajdonságokkal is rendelkezik, mint a skálázhatóság, a tárolhatóság és a fizetésre való felhasználás lehetősége. Rámutatnak: a bitcoin továbbra is globális használatban van, annak ellenére, hogy decentralizált jellege miatt központi hatósági adminisztrációval és felügyelettel nem rendelkezik, ez pedig tovább növeli megbízhatóságát.

A kínai bíróság alighanem az egyik utolsó hely, ahonnan a legnagyobb kriptodeviza pártolói elismerésre számíthattak: Kínában ugyanis mindenfajta kriptodeviza és a velük való alapvető tevékenységek, mint a bányászat, átfogó tiltás hatálya alá esnek. A bíróság jelentése azonban ezzel a felfogással látványosan szembemegy azáltal, hogy a bitcoint egy értékes, személyi tulajdont megtestesítő eszközként tartja számon.

Megoldódott a kriptorejtély: rossz helyre beütött tizedesvessző miatt omlott össze a bitcoin árfolyama

Az Alameda Research egyik volt alkalmazottja szerint emberi hiba vezetett a bitcoin 2021-es villámmélyrepüléséhez, amelyet eddig a Binance következetesen technikai hibaként emlegetett. Nem az volt.

A friss döntés már nem az első olyan bírósági anyag, amely ellentmond a hivatalos kínai kormányzati álláspontnak: egy szeptember 1-jén publikált tanulmány ugyanis már mélyrehatóan megvizsgálta a digitális javak legalitását, illetve ezek büntetőjogi tulajdonságait, kiemelve, hogy a digitális eszközök rendelkeznek olyan jegyekkel, melyek alapján személyi tulajdon részét képezhetik, így azok tulajdonjogát törvényileg is védelem kellene hogy illesse.