Sikerrel járt a Japan Industrial Partners magántőkealap 14 milliárd dolláros ajánlata a Toshiba felvásárlására – közölte csütörtökön a japán konglomerátum. A megállapodás megteremti a lehetőséget arra is, hogy a Toshibát kivezessék a tőzsdéről, ugyanis a JIP a cég részvényeinek 78 százalékát szerezte meg, ez több, mint a fennmaradó részvényesek kiszorításához szükséges kétharmados többség.

Fotó: AFP

Az egyezség értelmében a Toshiba ismét japán kezekbe kerül, miután évekig küzdött nemzetközi aktivista befektetőkkel. 

A vállalat márciusban fogadta el a céget 2 ezermilliárd jenre (13,5 milliárd dollár) értékelő felvásárlási ajánlatot, amelyet ugyan több részvényes is kritizált, ám a Toshiba szerint ez volt az elérhető legjobb ajánlat – idézi fel a Reuters.

Simada Taro, a Toshiba vezérigazgatója háláját fejezte ki a részvényesek megértésével kapcsolatban csütörtökön, és a jövő felé tett nagy lépésként jellemezte a tranzakciót a cég közleménye szerint. A vállalat szerint a különböző részvényesek közötti véleménykülönbségek aláásták a cég üzletét, így a stabil tulajdonosi szerkezet most segíti a társaság hosszú távú stratégiájának megvalósítását.

Noha Japánon kívül a JIP nem különösebben ismert, a magántőkealap korábban számos ki- és felvásárlásban vett részt a szigetországban, megszerezve a többi között a Sony laptopüzletágát. A tervek szerint megtartanák Simadát a Toshiba élén.