A kormány és a Magyar Telekom között létrejött megállapodás értelmében a német társaság 2024-től kezdődően egymillió háztartást lefedő vezetékes, gigabitképes sávszélességet biztosító hálózatot építi ki négy év alatt, továbbá hogy 2027 év végére 4,5 millió magyar otthon és vállalkozás számára elérhetővé teszi a vezetékes gigabitképes hálózati infrastruktúrát. Cserébe az állam vállalja, hogy 2024. január 1-jétől megszünteti a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadót, valamint 2015. január 1-jétől a hírközlési szolgáltatókat terhelő távközlési pótadót is.

20220628 Budapest Telekom Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Az elmúlt fél évben stabilan erősödtek a Telekom-papírok, ma pedig elszállt az árfolyam. Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A bejelentésre valósággal felrobbant a Magyar Telekom-részvények árfolyama, rövid idő alatt 8 százalékos pluszba került a kurzus, amely 520 fölé is felkapaszkodott, majd visszakorrigált, de még mindig 500 felett van az árfolyam. A vállalások teljesítése érdekében a Magyar Telekom mintegy 123 milliárd forintot invesztál vezetékes- és mobilhálózat-fejlesztésbe a 2024–2027 közötti időszakban – közölte a Telekom. 

A Magyar Telekom árfolyama napi
 

Meredeken emelkedtek a másik távközlési vállalatának, a 4iG-nek a részvényei is, de mivel ezekkel a papírokkal mínuszban kereskedtek délelőtt, az adózási szempontból számukra is kedvező hír „csak” 1,5 százalékos árfolyam-emelkedést váltott ki.